- A kávé és a zöld tea, matcha is polifenolokat, flavonoidokat tartalmaz, így gátolhatják a vasfelszívódást.
- Már egyetlen csésze kávé is a normál 6.5 százalékról 1 százalékra csökkentheti a vasfelszívódást.
- Hogyan fogyasszuk a kávét, matchát, hogy a vasfelszívódásunk is jó legyen?
A közösségi média újabban attól harsog, hogy a matcha – a Z-generáció, az egészségtudatosok és az influenszerek nagy kedvence – valójában káros az egészségre, sokak szerint ugyanis anémiát okoz. Az anémia, más néven vérszegénység olyan állapot, amikor a vérben nincs elegendő vörösvértest vagy hemoglobin az oxigén szállításához.
További rossz hír, hogy a kávé is hasonló megítélés alá esik. De tényleg így van ez?
A kávé tényleg a vasfelszívódás ellensége?
Sajnos igen. A vashiány a vérszegénység egy speciális formája, melyet számos tünetről felismerhetünk. A fáradékonyság, a teljesítmény romlása, fejfájás, hajhullás ezek közé tartozik. Szélsőséges esetben komolyabb betegség, rendellenesség is kialakulhat.
Mi a probléma a kávéval?
A kávé polifenolokat, flavonoidokat tartalmaz, melyek kémiai reakcióba lépnek a vastartalmú ételekkel, melynek eredménye az, hogy a vas felszívódás nélkül távozik az emésztőrendszeren keresztül. A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint már egyetlen csésze kávé is a normál 6.5 százalékról 1 százalékra csökkenti a vasfelszívódást. Ha dupla eszpresszót fogyasztunk, ez a szám tovább feleződik.

A kávé és a matcha vashiányt okoz?
A matcha is vashiányt okoz?
A matcha ugyanúgy polifenolokat tartalmaz, mint a kávé, így a helyzet hasonló itt is. Sőt, a zöld tea – melynek koncentrált változata a matcha – ugyanilyen hatással lehet a szervezetre.
A P-vitamin, vagyis a flavonoidok ugyanakkor számos egészségügyi előnyt kínálnak:
- antioxidánsként működnek,
- óvják az agy egészségét,
- csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Így idd a kávét és a matchát, hogy ne okozzon vashiányt!
Annyi jó hírt azért elárul a kutatás, hogy a káros hatás csak abban az esetben jelentkezik, ha a kávét vagy a matchát, zöld teát az étkezést követő egy órán belül fogyasztjuk el. Amennyiben az étkezés előtt isszuk meg a koffeines italunkat, de legkésőbb evés előtt egy órával, ez a hatás nem érvényesül.
Figyeljünk ezenkívül a mennyiségre: az orvosok ajánlása szerint napi 1-2 csésze a koffeines italokból még nem okoz bajt. Fogyasztásukat gondosan különítsük el az étkezésektől.
Forrás: Marie Claire Russia / Fotó: Getty Images