Az őszibarack vagy a nektarin hatásosabb a rák ellen? Ezt mondja a dietetikus!

2025. június 07.
A nyári gyümölcsök koronázatlan királynői közé tartozik az őszibarack és a nektarin – mi pedig rajongunk értük. De vajon tudjuk, mi különbözteti meg ezt a két lédús, nap érlelte finomságot? A dietetikus segít tisztázni, melyik miért egészséges, és például a rák ellen vajon az őszibarack vagy nektarin a hatásosabb?
Őszibarack és nektarin hatása az egészségre
  • Az őszibarack és a nektarin közeli rokonok, sőt a nektarin valójában az őszibarack egyik fajtája. 
  • Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a nektarin és őszibarack között?
  • A dietetikus mindent elmondott a nyár két kedvenc gyümölcséről.

Nem illúzió, az őszibarack és nektarin nem csak hasonlónak látszik: valójában közeli rokonok! Mindkét gyümölcs az úgyneveztt Prunus persica faj képviselői. A nektarin az őszibarack egyik sima bőrű változata, hivatalosan Prunus persica var. nucipersica néven ismerhetjük.

Ahogy az almáknál, úgy az őszibarackfélék esetében is számtalan kultivár, vagyis termesztett fajta létezik, és érdemes is felfedeznünk a különböző változatokat. De a nektarin és őszibarack közül melyik az egészségesebb? Mit mond a dietetikus a két gyümölcsről?

Táplálja a testünket, ragyogóvá teszi az őszibarack a bőrünket

Mind a nektarin, mind az őszibarack fantasztikus vitaminforrás. Rendszeresen fogyasztva feltölthetjük a testünket:

  • A- és C-vitaminnal, ami támogatja a bőrünket és immunrendszerünket,
  • káliummal a szívünk védelméért,
  • niacinnal, a bőr és az anyagcsere jóbarátjával,
  • magnéziummal és foszforral az energiáért és a csontokért.

Melyik őszibarack a jobb: a sárga vagy fehér húsú?

A sárga húsú változatok szinte dupla annyi béta-karotint tartalmaznak, mint a fehér húsúak. Ezért is javasolja mindig a dietetikus, hogy az élénk színű zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk!

Az eltérő íz különböző hatóanyagokat is jelent?

  • Az őszibarack lágyabb, selymes, kissé szálas. A költők szerint csókolózik a nyelvünkkel és elárasztja a szánkat édes levével.
  • A nektarin határozottabb, karakteresebb, sűrűbb textúra. Kevesebb lé, de koncentrált íz.

És persze ne feledjük a bőrt: az őszibarack finoman pihés, míg a nektarin bársonyos és sima, akárcsak egy jól szabott nyári ruha. Ez ízlés kérdése, ki melyiket szereti jobban. De nem jelent hátrányt (ahogy előnyt sem) a sima vagy pihés bőr.

Az egészség az őszibarackban kezdődik?

Ha nektarint vagy őszibarackot eszünk, az egészségünk mellett tettük le a voksunkat

Ha nektarint vagy őszibarackot eszünk, az egészségünk mellett tettük le a voksunkat

Amikor őszibarackot vagy nektarint eszünk, nagy szívességet teszünk az egészségünknek. Rostban gazdagok, így támogatják az emésztésünket, és segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, szó szerint. Hiszen a szebb bőrhöz is hozzájárulnak a nyár kedvenc gyümölcsei! 

Ezen túl is számos egészségügyi előnye van az őszibarack vagy nektarin fogyasztásának. Rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható:

  • jobban működő memóriával,
  • élesebb látással,
  • alacsonyabb gyulladásszinttel,
  • sőt, hosszabb élettel is.

A karotinoidok – mint a béta-karotin, lutein és zeaxantin – antioxidáns pajzsként védenek minket a környezeti ártalmaktól, a bőröregedéstől, és még a komolyabb betegségektől is.

Hogyan fogyasszuk az őszibarackot vagy nektarint? Ezek a legjobb receptek!

Forrás: Verywell Health, fotó: Unsplash/The Lore, Katheryna Hliznitsova


Életmód