- Egyáltalán, mi az a szuperélelmiszer?
- Mit együnk, ha nem szeretjük a drága és fura nevű ételeket?
- A krumpli, de még a cukor is lehet szuperélelmiszer!
Tudtuk, hogy a szuperélelmiszer fogalmat csak az 1960-as években vezették be, amikor a tápanyaghiány ellen harcoltak? A 2000-es években aztán a fogalom alá már szinte csak egzotikus és drága élelmiszerek tartoztak, amiket az egészségtudatos vásárlók kerestek. A koronavírus-járvány alatt irányult a figyelem újra a szuperélelmiszerekre, különösen azokra, melyek serkentik az immunrendszer működését vagy megvédenek a kórokozókkal szemben.
Miért drágák a divatos szuperélelmiszerek?
Vegyük például a goji bogyót vagy a quinoát. A goji bogyó termesztése nemcsak vízigényes, de gyakran kizárólagos, azokon az ültetvényeken, területeken mást nem lehet nevelni. A quinoa fenntarthatóbbnak tűnik, de a kereslet miatt a helyi közösségek árai elszálltak, a hagyományos termelés visszaszorult.
Mivel drága, a marketing felépítette ezeknek a szuperélelmiszereknek az imidzsét, ám fontos tudatosítanunk, hogy nem ez a néhány étel segít hozzá a hosszú élethez. Vagy legalábbis nem kizárólag.
Vannak ugyanis egészen olcsó szuperélelmiszerek, amik már most is ott vannak a hűtőszekrényünkben, kamránkban. Tegyük ezeket inkább a tányérunkra!
A legjobb olcsó szuperélelmiszerek, amiket gyakran kellene ennünk
1. Zab
Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatása van a zabnak:
- Tele van rosttal
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Bioaktív hatóanyagai harcolnak az oxidatív stresszel és krónikus gyulladásokkal
Magyarországon még mindig nagyon kevesen esznek zabkását, pedig ez az egyik legjobb és leghasznosabb szuperétel, ami csak létezik!
2. Borsó

A zöldborsó az egyik legjobb szuperélelmiszer
Nem véletlenül a zöldborsó a leghatásosabb zöldség a székrekedés ellen! Tele van fehérjével, rosttal és összetett szénhidrátokkal. Rendszeresen fogyasztva segíti az egészséges testsúly megőrzését, csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. Ráadásul roppant változatosan elkészíthető:
3. Sárgarépa
Unalmasnak tűnhet a mindennapos sárgarépa fogyasztása, pedig annyi előnye van! Különösen nőknél fontos, hiszen a reggeli nyers sárgarépa hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyához. Ezen túl is számos folyamatban részt vesznek hatóanyagai a testünkben:
- Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ami antioxidáns és az A-vitamin előanyaga
- Hozzájárul az egészséges látáshoz
- Javítja az immunrendszer működését
- A bőr egészségét is támogatja
- Nagyon jó rostforrás, segíti az emésztést
4. Burgonya
Tény, hogy a krumpli nem számít bele a napi öt adag zöldségbe, de azért érdemes néha ennünk. Tartalmaz ugyanis bőven létfontosságú vitaminokból és ásványi anyagokból:
- C-vitamin
- Vas
- Kálium
- Magnézium
- B6-vitamin
- folát
Tipp:
Érdemes egészséges héjú burgonyát választanunk, és rajta hagyni a héját még krumplipürénél is, mivel így növelhetjük a rosttartalmát.
5. Paradicsom
Szezonja van, úgyhogy együnk minél több paradicsomot! C-vitamin-tartalma és a piros színt adó likopin erőteljes antioxidáns, melyek szívbetegségek és bizonyos rákfajták ellen is segítenek. Még a ketchup is jó likopinforrás, csak vásárlás előtt figyeljünk a só- és cukortartalmára.
6. Leveles zöldek
Ne csak a kelt együk, az összes leveles zöld szuperélelmiszert! Váltogassuk a brokkolival, rukkolával, spenóttal, kelbimbóval, mángolddal és káposztával! A lényeg, hogy mindig azt válasszuk, amelyiknek éppen szezonja van. Ezek általában olcsóbbak is, így mindenki jól jár.
7. Lencse

Még mindig nem eszünk elég hüvelyes zöldséget
Mintha elfelejtettük volna, hogy a lencse is létezik, sőt, szuperélelmiszer, olyan keveset eszünk belőle. Pedig kevés ennél jobb növényi fehérjeforrás létezik, tele van egészséges szénhidrátokkal és rosttal.
Az ásványianyag- és vitamintartalmáról még nem is beszéltünk! A kutatások szerint hatóanyagai védenek a 2-es típusú cukorbetegségtől is.
8. Pattogatott kukorica
Rágcsálnivalót is találunk az olcsó és elérhető szuperélelmiszerek között. Ugyan nem a zsíros, vajas, cukros mozis változat, de az otthon készített, magokból pattogatott kukorica (nem a zacskós!) remek rostforrás. Hosszú ideig biztosítja a teltségérzetet, így az egyik legjobb rágcsálnivaló lehet, ami segít az ideális testsúly megőrzésében.
9. Cukor
Nem a cukor az ellenségünk, ezt leszögezhetjük. A túl sok és finomított cukor az, amit kerülnünk kell. Például egy csipet cukor a spagettiszószba kifejezetten finom lehet, és biztosan nem árt. Viszont az olyan finomított élelmiszerekben, mint a jégkrémek, üdítők vagy a péksütemények, már kifejezetten ártalmas mennyiségben van jelen a cukor.
Forrás: The Guardian, Fotó: Unsplash/Curated Lifestyle