Ez a zöldség segít a leggyorsabban, ha székrekedésünk van

2024. január 06.
Hétköznapi és nagyon finom zöldség segíthet, hogy serkentsük a bélmozgásunkat. A székrekedést gyorsan orvosolhatja a dietetikus szerint, ha egy kis borsót iktatunk az étrendünkbe.
Székrekedés zöldség
  • A székrekedésnek számos oka lehet, ám leggyakrabban az elfogyasztott ételek miatt alakul ki.
  • A megoldást is ugyanitt, az élelmiszerekben célszerű keresnünk a szorulásra.
  • A dietetikus szerint a zöldborsó roppant hatékonyan orvosolhatja a székrekedést.

Egy 2022-ben, a Nutrients című tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint a székrekedést leggyakrabban a cukorban és sóban gazdag ételek okozzák. Ugyanakkor a teljes értékű gabonát, egészséges, növényi zsírokat és vízben oldhatatlan rostokat tartalmazó élelmiszerek csökkentik a székrekedés esélyét.

A leghatékonyabb megoldás tehát a székrekedés ellen, ha több rostot és vizet fogyasztunk. Ezzel nem csak kezelhetjük, de meg is előzhetjük a kialakulását. De melyik az az étel, ami a dietetikus szerint leggyorsabban szünteti meg a székrekedést?

Ezért hatásos a zöldborsó a székrekedés ellen

Több módon is hozzájárul a székrekedés megszüntetéséhez, ha zöldborsót eszünk

Több módon is hozzájárul a székrekedés megszüntetéséhez, ha zöldborsót eszünk

Több szempontból az ideális székrekedés elleni zöldség a zöldborsó. A dietetikus részletesen pontokba szedte, miért is olyan hatékony a kellemetlen problémával szemben.

  1. A zöldborsó nagyon sok vízben nem oldódó rostot tartalmaz. Egy adag főtt zöldborsó 9 gramm rostot tartalmaz. Ez 32 százaléka az ajánlott napi beviteli értéknek. Ennek 70 százaléka vízben nem oldódó rost, ami a széklettel együtt ürül ki a szervezetből, és lazítja azt. Így válik könnyebbé a kakilás a zöldborsó segítségével.
  2. Magas a zöldborsó folyadéktartalma. A székrekedés megelőzésében és kezelésében a megfelelő mennyiségű folyadék is kulcsfontosságú. Nem csak az elfogyasztott víz, de az ételek folyadéktartalma is számít. 
  3. A zöldborsónak magas a magnéziumtartalma. Egy friss kutatás eredményei szerint gyakrabban alakul ki szorulás azoknál, akik kevés magnéziumot fogyasztanak. Ezért is optimális zöldség a székrekedés ellen a zöldborsó. Sőt, a magnézium akár enyhe hashajtó hatású is lehet, így a már kialakult tüneteken is segíthet.

Milyen más zöldségek segíthetnek még a székrekedésen?

Nem a zöldborsó az egyetlen, ami megoldhatja a szorulásunkat. A dietetikus más olyan zöldségeket is felsorolt, melyek segíthetnek a rendszeres széklet kialakításában és a már kialakult székrekedés panaszainak megszüntetésében.

  • brokkoli
  • spenót
  • spárga
  • articsóka

A székrekedés ellen nagyon fontos az elegendő rost és folyadék fogyasztása. A kutatások szerint a magnéziumban gazdag étrend is segíthet, hogy minél ritkábban alakuljon ki a probléma, és ha székrekedésünk van, gyorsan megoldódjon.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash