Soha többé nem dobod ki az áfonyás dobozt! Mutatjuk, mire használhatod a műanyag tárolót, ha elfogyott a gyümölcs belőle

2025. augusztus 05.
A konyhai szemét sokkal hasznosabb, mint elsőre hinnénk. Ha kreatív módon használjuk fel, akár valamennyire ellensúlyozhatjuk is az élelmiszerek meredek árát. Íme, az áfonyás műanyagdobozok második élete!
Áfonya műanyag dobozban
  • A konyhai szemét újrahasznosításával dekoratív, ugyanakkor hasznos dolgokat készíthetünk.
  • A bogyós gyümölcsök műanyag dobozait fogjuk palántanevelésre!
  • Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz a műanyag áfonyás dobozból tökéletes palántatartó.

Paradicsomkonzervből készült, nullköltséges tárolók, szószos üvegek második élete házi salátaöntetes üvegként – a konyha az egyik legjobb terep, ahol az újrahasznosítást gyakorolhatjuk.

A bogyós gyümölcsök dobozait használhatjuk más, megmosott gyümölcsök hűtőben való tárolására, vagy hogy megóvjuk a szendvicseket a szétlapulástól a kirándulások során. Arra azonban még sosem gondoltunk, hogy palántázásra is alkalmas lehetnek!

Hogyan hasznosítsuk újra a bogyós gyümölcsök műanyag dobozát?

Az Instagramon bukkant fel a zseniális trükk, mely ötvözi a nyári hangulatot és a konyhai újrahasznosítást. A videó szerint a dolog pofonegyszerű: töltsük meg földdel az üres műanyag dobozt, szórjunk bele néhány magot, borítsuk be még egy kevés földdel, és voilá – máris új életet adtunk valaminek, amit egyébként kidobtunk volna. Ráadásul még jól is néz ki!

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Disco Garden (@the_discogarden) által megosztott bejegyzés

 

Miért neveljünk palántát a kiürült műanyag dobozokban?

  • Nem termelünk annyi műanyag szemetet.
  • A műanyag doboz párás mikroklímát biztosít, ami tökéletes a magok csíráztatásához.
  • Kezdő kertészek számára is ideális!

A műanyag doboz ezért tökéletes a palántázáshoz

A csírázás – amikor a magból kis hajtás, majd palánta fejlődik – során nagyon fontos a magas páratartalom. Ezért van az, hogy a kifejezetten palántázásra szánt tálcák sokszor átlátszó párafedéllel érkeznek, amely bent tartja a nedvességet a magok fölött.

A bogyós dobozok fedele hasonló környezetet teremt, így ideálisak lehetnek kezdő kertészek számára is, vagy ha csak kísérletezünk. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, konyhai maradékból neveljük a palántát is!

Így használjunk bogyós dobozt palántázáshoz

1. Béleljük ki a belső részt papírtörlővel.

2. Töltsük meg földdel, a doboz mélységétől függően hagyjunk fél vagy negyed hüvelyknyi helyet a tetején.

3. Szórjuk el a magokat a csomagoláson leírtak szerint.

4. Öntözzük meg, majd csukjuk rá a fedelet.

5. Tegyük meleg, napos helyre, és figyeljük, ahogy új élet sarjad az újrahasznosított kis ültetőállomásunkban.

  • Fontos: ha a magok már kicsíráztak, a páratartalmat csökkenteni kell, ezért ekkor már érdemes nyitva hagyni a fedelet.

Ez a megoldás nemcsak környezetbarát és takarékos, de egy kis vidámságot is becsempész majd a konyhánkba.

Ha fejtörést okoz a konyhai újrahasznosítás

1. Íme 4 meglepő dolog, amire használhatod az alufóliát!

2. Az üres palack is érték, nem szemét!

3. Mit csináljunk a használt gyertyaüvegekkel?

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images