- A konyhai szemét újrahasznosításával dekoratív, ugyanakkor hasznos dolgokat készíthetünk.
- A bogyós gyümölcsök műanyag dobozait fogjuk palántanevelésre!
- Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz a műanyag áfonyás dobozból tökéletes palántatartó.
Paradicsomkonzervből készült, nullköltséges tárolók, szószos üvegek második élete házi salátaöntetes üvegként – a konyha az egyik legjobb terep, ahol az újrahasznosítást gyakorolhatjuk.
A bogyós gyümölcsök dobozait használhatjuk más, megmosott gyümölcsök hűtőben való tárolására, vagy hogy megóvjuk a szendvicseket a szétlapulástól a kirándulások során. Arra azonban még sosem gondoltunk, hogy palántázásra is alkalmas lehetnek!
Hogyan hasznosítsuk újra a bogyós gyümölcsök műanyag dobozát?
Az Instagramon bukkant fel a zseniális trükk, mely ötvözi a nyári hangulatot és a konyhai újrahasznosítást. A videó szerint a dolog pofonegyszerű: töltsük meg földdel az üres műanyag dobozt, szórjunk bele néhány magot, borítsuk be még egy kevés földdel, és voilá – máris új életet adtunk valaminek, amit egyébként kidobtunk volna. Ráadásul még jól is néz ki!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Miért neveljünk palántát a kiürült műanyag dobozokban?
- Nem termelünk annyi műanyag szemetet.
- A műanyag doboz párás mikroklímát biztosít, ami tökéletes a magok csíráztatásához.
- Kezdő kertészek számára is ideális!
A műanyag doboz ezért tökéletes a palántázáshoz
A csírázás – amikor a magból kis hajtás, majd palánta fejlődik – során nagyon fontos a magas páratartalom. Ezért van az, hogy a kifejezetten palántázásra szánt tálcák sokszor átlátszó párafedéllel érkeznek, amely bent tartja a nedvességet a magok fölött.
A bogyós dobozok fedele hasonló környezetet teremt, így ideálisak lehetnek kezdő kertészek számára is, vagy ha csak kísérletezünk. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, konyhai maradékból neveljük a palántát is!
Így használjunk bogyós dobozt palántázáshoz
1. Béleljük ki a belső részt papírtörlővel.
2. Töltsük meg földdel, a doboz mélységétől függően hagyjunk fél vagy negyed hüvelyknyi helyet a tetején.
3. Szórjuk el a magokat a csomagoláson leírtak szerint.
4. Öntözzük meg, majd csukjuk rá a fedelet.
5. Tegyük meleg, napos helyre, és figyeljük, ahogy új élet sarjad az újrahasznosított kis ültetőállomásunkban.
- Fontos: ha a magok már kicsíráztak, a páratartalmat csökkenteni kell, ezért ekkor már érdemes nyitva hagyni a fedelet.
Ez a megoldás nemcsak környezetbarát és takarékos, de egy kis vidámságot is becsempész majd a konyhánkba.
Ha fejtörést okoz a konyhai újrahasznosítás
1. Íme 4 meglepő dolog, amire használhatod az alufóliát!
2. Az üres palack is érték, nem szemét!
3. Mit csináljunk a használt gyertyaüvegekkel?
Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images