4 meglepő dolog, amire használhatod az alufóliát

2021. december 26.
Az alufólia nagyon sokoldalúan használható, a legtöbben mégis megállnak ott, hogy azzal takarják le a sütőbe tolt vagy későbbre eltett ételeket. Ezek a nem mellesleg környezetbarát praktikák neked is jól fognak jönni!

Ahogy sok másra, az alufóliára is igaz, hogy nem csak „rendeltetésszerűen” lehet használni, ugyanis számos módon a segítségedre lehet akár még azután is, hogy összegyűrődött és első ránézésre úgy tűnik, megérett a kidobásra. Az alufóliát tehát nemcsak a konyhában alkalmazhatod sikerrel, hanem házon kívül is. Csak hogy néhányat említsünk: vegyszermentes zsíreltávolító és fényesítő, ami még a vasalási idő csökkentésében is segíthet! 

5 meglepő dolog, amire használhatod az alufóliát

Odaégett szennyeződések eltüntetése

A sütőben odaégett ételmaradék nem kevés fejfájást okozhat, van, hogy még hosszas dörzsölés után sem sikerül eltávolítani, és így a későbbi használat során kellemetlen szag, sőt füst is terjenghet a konyhában. A sütőre, a sütőrácsra vagy a szabadban használt grillre égett szennyeződéseket könnyebben száműzheted, ha gombócot gyúrsz az alufóliából (a használt, de tiszta alufólia is tökéletes erre a célra!) és azzal dörzsölöd át a problémás részeket. Akár az edények tisztítását is leegyszerűsítheted ezzel!

Tűzhelytisztítás

A tűzhely tisztítását is megoldhatod alufóliával, teljesen vegyszermentesen: frissen facsart citromléből és az igazán sokféleképp használható szódabikarbónából készíts keveréket, ezt vidd fel a tűzhelyre egy puha szivaccsal, és hagyd hatni 15 percig. Ezután formálj gombócot alufóliából, és ezzel finoman dörzsöld át a tűzhelyet. Meglátod, hogy nemcsak a zsírt távolítja el könnyedén, hanem fényesebb is lesz a felület! (Vigyázz, ne használd kerámia, vagy indukciós tűzhelyen!)

Mosáskönnyítés

A mosás során is hasznát veheted az alufóliának: puhábbak és könnyebben vasalhatók lesznek a ruhák, ha a mosógépbe teszel egy kb. teniszlabda nagyságúra összegyúrt alufólia-gombócot. Ugyanezt a szárítógépbe is beteheted, a tapasztalat szerint segít, hogy rövidebb idő alatt megszáradjanak a ruhák, és a megszokottnál is puhábban vehesd ki azokat a szárítógépből. Tudtad, hogy ebbe a nagyon is hasznos háztartási gépbe nem szabad minden ruhát beletenni? Itt a lista, miket érdemes távol tartani a szárítógéptől!

Vasalásgyorsítás

Rengeteg időt spórolhatsz meg a vasalás során azzal, ha alufóliát terítesz a vasalódeszkára. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egyszerre két oldalon vasalhatod a ruhákat, hiszen alulról is erőteljes hőhatás éri a frissen mosott ruhát. Fontos, hogy feliratos pólóknál ne vesd be ezt a módszert, mert a minta megsérülhet a fokozott meleg miatt!

5 meglepő dolog, amire használhatod az alufóliát

Ezt láttad már?