- A kefir több mint tízféle „jó baktériumot” tartalmaz, míg a joghurt csak kettőt.
- A kefir probiotikumai élve jutnak át a bélrendszeren, így hatékonyabban támogatják az immunrendszert.
- A kefirben lévő enzimek nemcsak önmagát, hanem más ételeket is könnyebben emészthetővé tesznek.
Amikor a szuperételekre gondolunk, valószínűleg mindannyiunk fejében megjelenik a színes bogyók, zöld levelesek, brokkoli, diófélék és mondjuk az avokádó képe. De van még két élelmiszer, aminek vitán felül ott a helye a listán: a kefir és a joghurt.
Gyakran összekeverjük őket, hiszen mindkettő tehéntej fermentálásával készül, ám valójában számos különbség van köztük az állagtól és íztől kezdve egészen a tápértékig. De mit mond a dietetikus, melyik a jobb? Mindegy, melyiket esszük vagy tényleg számít a különbség?
Mi pontosan a joghurt?
A joghurt két baktérium segítségével fermentálják tehéntejből: a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus. A folyamat során a tejben található laktóz tejsavvá alakul.
A joghurt kiváló kalcium-, fehérje- és vitaminforrás, rendszeres fogyasztása pedig számos pozitív hatással bír:
- Erősíti az immunrendszert
- Segít szabályozni a koleszterinszintet
- Gyulladáscsökkentő hatással van a bélrendszer nyálkahártyájára, és hozzájárul a bélflóra egészséges egyensúlyához
- A legfrissebb kutatások szerint a mikroműanyagok semlegesítésére is hatékony lehet az emésztőrendszerben a joghurt.
És mi a helyzet a kefírrel?

A kefír egy hajszálnyival egészségesebb az emésztőrendszernek, mint a joghurt
A kefír a Kaukázus vidékéről származik, és a joghurthoz hasonlóan a friss tej fermentálásával készül, ám kefírgombák segítségével. Maga a kefír szó mind a fermentáló szemcsékre, mind pedig a belőlük készülő italra utal, amely állagában is nagyon emlékeztet a joghurtra, viszont az íze savanykásabb.
Készülhet növényi alapú tejekből vagy vízből is, bár ezekhez cukrot kell adni, hogy beinduljon a fermentáció. Tehéntej esetén ez nem szükséges, hiszen a tejcukor megfelelő táptalaj a gombáknak.
A kefir fogyasztásának is rengeteg előnye van:
- Segíti a bélflóra egészségét, ami kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez – így nemcsak az emésztőrendszert, hanem az egész szervezetet védi a gyulladásoktól.
- A probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása javítja az emésztést, csökkenti a gyulladásokat, és mérsékli az úgynevezett béláteresztő szindrómát, amikor emésztetlen ételrészecskék kerülnek a véráramba.
- Segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét.
- Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, különösen B-vitaminokban (folsav, B12, biotin, riboflavin), valamint kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban.
- Segíthet a fogyásban.
4 különbség a kefir és a joghurt között
1. Állag és ízvilág
A joghurt krémes és lágyabb ízű, míg a kefir folyékonyabb, frissebb és enyhén savanykás. A kefir íze kicsit szénsavas, mivel a fermentáció során 1–2 százalék természetes alkoholtartalom is keletkezik.
2. Jó baktériumok sokasága
A joghurt csupán két baktériumtörzset tartalmaz (Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus), ezzel szemben a kefir több mint tízet, köztük a Lactobacillus acidophilus-t is, amely megerősíti a bél nyálkahártyáját, és véd a káros baktériumokkal szemben.
Tipp:
Különösen hasznos lehet gyulladásos bélbetegségek esetén.
3. Probiotikum-tartalom
A kefir élő probiotikumokat tartalmaz, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer működésében és az immunrendszer erősítésében.
Míg a joghurtban található tejsavbaktériumok hatása főként a fermentált tejre korlátozódik, a kefir jó baktériumai élve jutnak át a gyomor-bélrendszeren, így sokkal mélyebb, tartósabb hatást fejtenek ki a bélflórára.
4. Emészthetőség
A joghurt enzimjei csupán magát az elfogyasztott joghurtot teszik könnyebben emészthetővé, míg a kefirben lévő enzimek más ételek lebontását is segíthetik az emésztőrendszerünkben. Ezért sokan, akik laktózérzékenyek, a kefirt jobban tolerálják, mint a joghurtot.
De akkor melyik az egészségesebb?
A nagy kérdés, amit mindannyian felteszünk ezek után: melyiket együk akkor? A válasz talán nem meglepő: a kefir egy hajszálnyival egészségesebb. A plusz baktériumtörzsek és enzimek miatt a kefir komplexebben támogatja az emésztést és a bélrendszer egyensúlyát.
De a jó hír az, hogy mindkettő remek választás. Akár a reggeli smoothie-ba keverjük, akár salátaöntetként használjuk, vagy csak úgy, önmagában kanalazzuk, a joghurt és a kefir egyaránt fontos része kellene, hogy legyen a mindennapi étrendünknek.
Forrás: British Vogue, fotó: Unsplash/Myriam Zilles