Sajt, joghurt és csoki kell a szívünknek

2021. augusztus 21.
Egy friss kutatás eredményei szerint a szívünknek az a legegészségesebb, ha túlnyomórészt növényi alapú étrendet folytatunk. Ugyanakkor nem szükséges, hogy teljesen vegán életmódra térjünk át. A bizonyítékok szerint kifejezetten jót tesz, ha sajt, joghurt és csoki szerepel az ételeink között.

Egy átfogó, a szív egészségével foglalkozó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy a mértékkel fogyasztott teljes zsírtartalmú tejtermékek segíthetnek megvédeni a szívünket. A Nápolyi Egyetem kutatói közel száz korábbi tanulmány eredményeit összegezték, hogy megnézzék, milyen összefüggés van a szívbetegségek kockázata és az étkezési szokások között. Különösen hat nagy ételcsoportra koncentráltak: a vörös húsra, a baromfira, a tojásra, tejtermékekre, feldolgozott és finomított élelmiszerekre, olajos magvakra és gabonafélékre. 

csoki-joghurt-sajt-szív-egeszseg

A tudósok arra jutottak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás és kis mennyiségben elfogyasztott sajt kifejezetten csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, valószínűsíthetően a fermentáció miatt, mely ezeknek az ételeknek az előállításához szükséges. Még jobb hír, hogy a csoki is hasonlóan jó hatással van a szívünkre, persze a mennyiségekkel mértékletesnek kell lennünk.

Ami a mennyiségeket illeti: a tejtermékekből a tudósok azt javasolják, hogy legfeljebb napi 200 grammot fogyasszunk, ha ki akarjuk használni jó tulajdonságaikat, bár a pontos mérték meghatározására még további vizsgálatokra van szükség. A korábbi elméletekkel ellentétben azt is hangsúlyozták, hogy a teljes zsírtartalmú változat is rendelkezik védő hatással, nem csak a sovány sajtok vagy joghurtok. Például ha valaki naponta 200 gramm sajtot vagy egy pohár joghurtot megeszik, sokkal kisebb esélye van a szívbetegségekre, mint annak, aki egyáltalán nem fogyaszt ilyen élelmiszereket, hiába visz be több zsírt a szervezetébe ezekkel. A sajt esetében ráadásul már 50 gramm elfogyasztásánál is megfigyelték ezt a szívbetegségeket megelőző hatást.

A csoki esetében napi 20-45 grammot javasolnak a tudósok. A csokoládé mennyisége sajnos nincs egyenes arányban a szívvédő hatással, így ha többet eszünk, nem teszünk jobbat az egészségünkkel.

A szakemberek szerint a kakaóban található flavanoloknak köszönheti, hogy a csokievésből a szívünk is profitál, nem csak a lelkünk.

A kutatásban nem vizsgálták külön a különböző fajta csokoládékat, ám korábbi kutatások szerint az étcsokoládé az, amelyik a szívünk szempontjából jobb választás, hiszen több anitoxidánst és tápanyagot tartalmaz, viszont kevesebb cukrot, mint a tejcsoki. Ugyanakkor – ahogy azt már korábban mi is írtuk –, az sem mindegy, mikor esszük a csokit, ha nem akarjuk, hogy a súlyunk lássa kárát.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!