- Ősszel és télen igazi sláger a leves.
- A csirkéből készült leves nagy kedvenc, nem véletlenül.
- Nemcsak finom, de egészséges is a csirkehúsleves.
Nincs is jobb a hideg, őszi és téli napokon, mint egy tál forró levest kanalazni. Gyors, kényelmes, tápláló, és ideális, ha valami olyat szeretnénk, ami finom, de órákra jóllakat. A dietetikusok szerint pedig van egy összetevő, amellyel a leves nemcsak laktatóbb lesz, hanem erősíti az immunrendszert is. Ez nem más, mint a csirke.
Miért jó választás a csirke?
A csirke az egyik legsokoldalúbb és legkönnyebben beépíthető fehérjeforrás, ami szinte minden leveshez illik. 12 dekagramm mennyiség körülbelül 30 gramm fehérjét tartalmaz, ami nagyszerű az étkezésenként ajánlott 25–30 grammnak az izomtömeg fenntartásához és a jóllakottságérzethez.
Miért segít a betegségek ellen?
A csirke természetes módon tartalmaz olyan aminosavakat és mikrotápanyagokat, amelyek támogatják a szervezet regenerációját. A csirkeleves meleg gőze segíti a légutak tisztulását, a kollagénben és ásványi anyagokban gazdag hús és csontok pedig hozzájárulnak:
- a gyulladás csökkentéséhez,
- az immunrendszer működéséhez,
- a gyorsabb felépüléshez megfázás, influenza vagy kimerültség esetén.
Nem véletlen, hogy generációk óta a csirkeleves az első számú „gyógyító étel”.

A csirkéből készült húsleves nemcsak finom, de egészséges is
Ha zsúfolt a napod, akkor is jó választás
A csirke sokoldalúsága abban rejlik, hogy bármilyen időbeosztásba beilleszthető, hiszen gyorsan elkészül és nagyon sokoldalú. Villámgyors megoldás például a:
- villámgyors párolt csirkemell,
- nyers csirkecomb felkockázva és lepirítva, ha van még 10 percünk
- készen vásárolt grillcsirke salátával,
- serpenyőben sütött csirkemell szeletek.
A legjobb módszer azonban, ha lassan főtt, csontos húslevest készítesz, mely nemcsak marhából, hanem csirkéből is remekül működik. Minden fontos tápanyag a levesbe kerül, később pedig elég belőle egy-egy adagot megmelegítened.
Próbáld ki a szuper, csirkéből készült recepteket
Ha nincs időd vagy kedved húslevest készíteni, de csirkét ennél, próbáld ki ezeket a nagyszerű recepteket.
- Ropogós rántott csirke édes-pikáns szósszal
- Villámgyors mézes-fokhagymás csirke
- Szaftos csirkés húsgolyó
Forrás: eatingwell, Fotók: Getty Images