A legropogósabb csirkefalat, ami egészségesebb is, mint a hagyományos

2022. május 26.
A legropogósabb csirkefalat titkáért egészen Ázsiáig kell mennünk, ha pedig szeretnénk otthon is elkészíteni, szükségünk lesz hozzá egy speciális lisztre – de azon kívül szinte tényleg semmi másra!

Már nálunk is sok helyen kapható az úgynevezett „popcorn csirke” – ez lényegében apró, ropogós bundában érkező csirkefalatokat jelent, ami Ázsia egyik legnépszerűbb csemegéjének számít. El lehet készíteni persze hagyományos panírral is, de sokkal finomabb, és ráadásul egyszerűbb is, ha tápiókalisztet használunk hozzá! A tápiókaliszt vízzel keveredve kis „gyöngyöket” képez majd a hús felszínén, amitől igazán ropogós lesz a panír textúrája. Így nem kell bajlódni a lisztes-tojásos forgatással, és még egészségesebb (és gluténmentes!) is lesz a végeredmény, szóval mindenképpen érdemes lehet beszerezni otthonra. Az alábbi receptben a csirkefalatok kapnak egy ázsiai ihletésű pácot is, de nyugodtan formálhatjuk európaibb ízlés szerint is az ízeket.

popcorn-csirke-recept-ropogos-csirkefalat

Hozzávalók:

  • 500 g csirkecombfilé kisebb darabokra vágva
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. kristálycukor
  • 2 tk. kínai ötfűszer
  • 1 tk. fehérbors
  • 4 tk. só
  • 6 csésze olaj a sütéshez
  • 115 g tápiókaliszt

Elkészítés:

  1. Dobjuk a felkockázott csirkét egy nagyobb tálba, öntsük rá a szójaszószt, az ötfűszert, a fehérborsot, 2 teáskanál sót és a cukrot, forgassuk össze, és legalább 1 órát hagyjuk állni (ha előre készülünk, álljon egy éjszakát a hűtőben).
  2. Töltsünk meg egy magas falú edényt olajjal, és várjuk meg, míg jól felforrósodik. Dobjuk az olajba a maradék sót!
  3. Nedvesítsük be a kezünket, majd forgassuk meg a csirkét a lisztben, és adjunk hozzá 1 ek. vizet is, így a tápiókaliszt a nedvességtől jobban tapad majd a húshoz.
  4. A forró olajban süssük ropogósra a csirkefalatokat, ügyelve rá, hogy egyszerre ne legyen túl sok hús az edényben – így fog minden oldal átsülni. A csirkefalatokat ehetjük magában is, de készülhet hozzá bármilyen klasszikus vagy ázsiai ihletésű köret.

Forrás: NY Times Cooking Fotó: Getty Images

Olvass tovább!