- Hogyan hatnak az ünnepi ételek és italok a fogainkra?
- Szakértők gyakorlati tanácsai a karácsonyi száj- és fogproblémák megelőzésére és kezelésére.
- Miért nem érdemes karácsony előtt kifehérítetteni a fogainkat?
Fontos része az ünnepi hagyományoknak az étkezés. Minden családban megvannak a tradicionális ételek a karácsonyi menüben, rogyásig az asztal bejglivel és más karácsonyi süteményekkel. Komoly erőpróba mindez a fogainknak!
A Semmelweis Egyetem Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika szakfogorvosai, Dr. Németh Fruzsina és Dr. Varga Klaudia segítenek eligazodni, hogyan őrizzük meg a fogaink egészségét, mit tehetünk a megelőzésért és elmondják, melyik a karácsonyi menü legfogbarátabb része!
Hogy függ össze az evés és a fogaink egészsége?
A táplálkozás és a szájüregi egészség kapcsolata kétirányú. Amit eszünk, az hat a fogaink és az ínyünk állapotára, de a szájüregi problémák is befolyásolják, milyen táplálékot tudunk fogyasztani. Egy fogfájás például könnyen vezethet gyengébb minőségű étkezésekhez, hiszen nehezebbé teszi a rágást, így kevesebb tápanyaghoz juthatunk.
Az ünnepi időszakban ez még fokozottabban igaz lehet. Folyamatosan eszünk, nassolunk és csipegetünk, kevesebb időt hagyva a szervezetnek a regenerálódásra. Pedig a fogaknak is szükségük lenne ezekre a pihenőidőkre!
Milyen ünnepi ételek jelentenek kockázatot?
A karácsony a cukros édességek, sütemények, kandírozott dió és kemény cukorkák időszaka. Dr. Németh Fruzsina szerint az első és legfontosabb szabály, hogy ha jót akarunk, a ragacsos, karamellás, fogba makacsul tapadó édességeket együk a lehető legkevesbbet, mert ezek rövid időn belül fogszuvasodáshoz vezethetnek.
Ezek könnyen kárt tehetnek a fogakban, de a fogaikban töméssel és betétekkel rendelkezők még nagyobb kockázatot vállalnak, ha ezeket választják a süteményestálról.

Mi az, ami árt és mi tesz jót a fogainknak a karácsonyi menüből?
Nem csak az édességek okozhatnak azonban problémákat. A sós kekszek, pogácsák is beleülnek a fogakba. Az ecetes, citrusos öntetű saláták pedig a savas hatásuk miatt gyengíthetik a fogainkat.
A fogorvosok hangsúlyozzák: a december vége különleges időszak, így csak ezért ne mondjunk le a finomságokról semmiképp. Viszont a szájhigiéniára érdemes nagy gondot fordítanunk!
Az ünnepi italok rejtett csapdái
Nem csak az ételekre kell figyelnünk. A forralt bor, az almabor, a pezsgő és a koktélok cukros-savasak, így hozzájárulnak az erózióhoz. Alkoholtartalmuk szárítja is, így sérülékenyebbé teszi a nyálkahártyát. Dr. Varga Klaudia arra figyelmeztet, hogy ha egész nap kortyolgatunk valamit, ami nem víz, az folyamatosan savas közegben tartja a fogakat.
A megoldás egyszerű: igyunk több vizet, öblítsük ki időnként a szánkat, és tegyünk szüneteket két ital között. A hidratáltság ugyanis kulcsszerepet játszik abban, hogy a nyál semlegesíteni tudja a savakat.
Milyen problémákat okozhatnak ezek az ételek?
- Ha a fogak közé szorult ételt fogpiszkálóval próbáljuk kiszedni, nagyobb bajt okozhatunk, mint az eredeti probléma. Dr. Németh Fruzsina nem egy olyan esetet látott az ünnepi ügyeleten, amikor a letört fogpiszkálóhegyet kellett eltávolítani a páciens fogai közül.
- Akinél már diagnosztizáltak fogágybetegséget, érdemes inkább kevésbé tapadós-ragadós ételeket fogyasztania, mert a felhalmozódó lepedék tovább súlyosbíthatja az alapbetegséget.
Mely ételek segítenek a fogak védelmében?
Szerencsére az ünnepi asztalnak is megvannak a fogbarát elemei. A fogorvosok azt tanácsolják, kerüljük a ragadós, lepedéket képező ételeket, és részesítsük előnyben azokat, amelyek nem tapadnak a fogakhoz.
Fogbarát ünnepi ételek:
- Halak, melyek fehérjét, foszfort és D-vitamint tartalmaznak.
- Zöldségek, különösen a ropogós fajták, mint a répa és a zeller, amelyek természetes módon tisztítják a fogakat
- Sajt, amely ellensúlyozza a savas ételek hatását és kalciumot biztosít a fogak számára.
- Étcsokoládét érdemes fogyasztanunk, ha már édesség, mivel ez olajos réteget képez a fogakon, így nem tapad meg olyan mennyiségben a lepedék a fogakon.
Ezek az élelmiszerek nemcsak egészségesek, de segítenek fenntartani a száj pH-egyensúlyát is!
Megelőzhető, hogy a diós bejgli kicsípje a száj belsejét?

A bejgli diótölteléke sok ember szájában okoz irritációt
Több fronton is támadhatja a diós töltelék a bejgliben, zserbóban a száj belsejét, így kellemetlen érzeteket, irritációt, aftákat okozva. Egyrészt a darált dió apró szemcséi mikrosérüléseket okoznak a száj nyálkahártyájának felszínén. Másrészt a dióban található csersav maró hatását érezhetjük. Ez inkább friss diónál vagy épp avas állapotban jellemző.
Segíthet, ha darálás előtt a dióbél barnás héját eltávolítja, illetve felfőzzük, leforrázzuk a tölteléket.
Az is jó módszer lehet, ha tudjuk, hogy általában irritálja a dió szánkat, hogy közvetlenül a fogyasztása után vízzel öblögetünk. Ha kialakult az afta, akkor hialuronsavat tartalmazó készítményekkel pár nap alatt elmúlnak a kellemetlen érzetek.
A másik gyakori probléma, amikor ráharapunk egy kósza dióhéjdarabra, ami a töltelékben rejtőzik. Nem feltétlenül kell azonban aggódnunk az ilyenkor keletkező fájdalom miatt, nyugtat meg a fogorvos: még egészséges fogaknál is normális, ha néhány napig érződik a túlterhelés miatti érzékenység.
Mennyit számít a rutin?
Egyértelműen sokat. Dr. Varga és Dr. Németh szerint az ünnepi forgatagban könnyű elfeledkezni a napi kétszeri, kétperces fogmosásról és a mindennapos fogközkefe-használatról, illetve fogselyemről, pedig ezek a leghatékonyabb fegyvereink a lepedék kialakulása ellen.

A napi kétszeri, kétperces fogmosás a karácsonyi szezonban is fontos
A szájzuhany sem hatékony fegyver, csak arra lehet jó, hogy a nagyobb darabokat eltávolítsa a fogak közül, de a fogak felszínét nem tisztítja meg. „Ráadásul csak egészsgées ínyű és fogágyú emberek használhatják a szájzuhanyt” – hangsúlyozták a szakemberek.
A praktikus megoldás: tartsunk a táskánkban egy kis fogápolási csomagot. Ha pedig nincs lehetőség fogmosásra, öblítsünk vízzel, vagy rágjunk xylites rágót.
Mikor mossunk fogat étkezés után?
Érdemes 30 percet várni a fogmosással, különösen savas étkezés után. Ha túl korán mosunk fogat, a természetes savak miatt meggyengített zománcréteget dörzsöljük szét a fogfelszínen, ami eróziót okozhat. Ha úton vagyunk, a vízzel való öblítés tökéletes megoldás.
A gyerekek szájápolása is kiemelten fontos
A legtöbb gyerek ilyenkor kapja a legtöbb édességet. Erősítsük meg a rutinokat: naponta kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, fogselyem használata, és minden édesség után egy pohár víz.
Új év, új mosoly?
Az ünnepek előtti fogkőeltávolítás, vagy professzionális tisztítás jó alapot ad a szezonhoz, viszont a fogfehérítést érdemes az ünnepek utánra halasztani, mivel így még érzékenyebb lehet a fogakat gyakran elszínező ételekre. A vörösbor, áfonya, cékla, kávé mind színezi a fogakat, így a karácsonyi lakomák máris semmissé tehetik az ünnep előtti fehérítés hatását.
Dr. Varga Klaudia és Dr. Németh Fruzsina is egyetért azonban abban, hogy ha még most érzünk bármilyen problémát a fogainkon, érzékenyebb itt-ott a hidegre, melegre, mindenképp érdemes még karácsony előtt rendezni legalább ezt az egy dolgot. Mert Murphy törvénye az ünnepek alatt is dolgozik, és a karácsonyi ételek hozzájárulhatnak, hogy pont ekkor robbanjon be éppen az a fogunk.
De mindenkinek az egyik legjobb újévi fogadalom, hogy megejtjük végre a régóta esedékes fogorvosi vizitet!
Fotó: Unsplash/Josue Michel, Monika Grabkowska, Getty Images