5 ok, amiért nem szabad száműzni az étcsokoládét az életünkből

2019. február 28.
Az orvosok szerint az ebéd utáni 1-2 kocka étcsokoládét vétek lenne kizárni az étrendünkből. Természetesen nem a szupermarketek polcain található olcsó verziókra kell gondolni, hanem a minimum 70%-os, cukor- és töltelékmentes, minőségi étcsokoládéra, mely számos módon képes szolgálni az egészségünket. 

1. Tápanyagbomba

100 gramm jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládéban megtalálható a napi ajánlott vasmennyiség 67 százaléka, a magnéziummennyiség 58, réz 89, mangán 98 százaléka. De jelentős a benne található kálium, foszfor, cink és szelén mennyisége is.

Azt viszont érdemes tudatosítani, hogy 100 gramm csokoládé túl sok ahhoz, hogy napi rendszerességgel ebből fedezzük ezeket a tápanyagokat. Ráadásul 600 kalória és jelentős menniségű zsír is párosul 100 gramm csokiban a hasznos összetevők mellé, ezért érdemes kisebb adagokban és nem minden nap fogyasztani az étcsokoládét.

2. Agyserkentő

Talán az étcsokoládé legtöbbet hangoztatott előnye az agyserkentő hatás. Egy ötnapos kutatás során a résztvevőknek minden nap flavanolban gazdag étcsokit adtak. A kutatók kimutatták, hogy az ötödik nap végére az agy vérellátása, így a résztvevők koncentrációs képessége is sokkal jobb lett. Emellett a minőségi étcsokoládé koffein és a teobromin tartalma is jelentős, ami szintén fokozza a teljesítőképességet.

3. Szívbetegségek kockázatát is csökkenti

Egy több éven át tartó kutatás kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik minimum heti 2 alkalommal esznek minőségi étcsokoládét, 32 százalékkal kisebb az artériák elmeszesedésének esélye. Akik pedig minimum heti 5 alkalommal engedtek a csokoládé élvezetének, azoknál a szívbetegség kockázata is 57 százalékkal lett kevesebb. E ellett az inzulinszint karbantartásához és a „rossz” koleszterin csökkentéséhez is hozzájárul ez az édesség.

3. Ehető boldogság

A csokoládéban található fenetil-amin ugyanaz a vegyület, mint amit az agyunk termel akkor, amikor szerelmesek vagyunk. Ez s vegyület felelős azért is, hogy az agyunk endorfint szabadítson fel, azaz a csokoládé tudományosan bizonyítható módon boldogságforrás is.

Egy finn tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a várandós nők, akik rendszeresen minőségi csokoládét fogyasztanak a terhesség alatt, könnyebben kezelik a terhesség alatti stresszt. Sőt, a kutatás szerint csokoládéfogyasztó édesanyák csecsemői gyakrabban mosolyognak mint azoké, akik megvonták maguktól az édességet az áldott állapot alatt.

5. Még a fogyásban is segíthet!

Megdőlni látszik a szülők „nincs csoki ebéd előtt” elve! Az idegtudós, Will Cower szerint étkezés előtt elfogyasztott egy-két kocka étcsokoládé hatással van a teltségérzetért felelős hormonokra, így a főétkezés során már nem fogjuk túlenni magunkat. De az ebéd utáni egy kocka csokoládé is hasonlóan működik: azt üzeni az agynak, hogy jóllaktunk, vége az étkezésnek, tehát a nassolás iránti sóvárgást is csökkenthetjük vele.

Fotó: Getty Images