Érzékeny fogak télen: így orvosolhatod a kellemetlen problémát

2024. január 27.
Észrevetted, hogy télen, a hideg időben, mintha érzékenyebbek lennének a fogaid? Fájdalom hasít a fogadba, amikor kimész a hidegbe? Sajog? A probléma több embert érint, mint gondolnád! A fogorvos elárulta, mit kell tenned, hogy enyhüljenek a kellemetlen panaszok.
Érzékeny fog télen
  • Nagyon sok embernek érzékenyebbek a fogai télen.
  • Megelőzhető a fogak érzékennyé válása hideg időben?
  • A fogorvos elmondta, miért lehetnek sokkal érzékenyebbek a fogaink télen, a hideg időben.

„Észrevehetően megnő télen azoknak a pácienseknek a száma, akik fogérzékenységre panaszkodnak – jelentette ki Dr. Ammar H. Abidi fogszakorvos. – Különösen a 18-44 év közötti korosztályban feltűnő ez a jelenség.” De miért alakul ki a hideg időben fogérzékenység és hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

Idegek a fogakban

Bár nem gondolunk rá túl gyakran, de a fogaink élő részei testünknek. Szemben a hajjal vagy körömmel, a fogakban idegek futnak. Minden ideg más-más érzetért felelős. Ha télen problémát tapasztalunk a fogainkkal, azért lehet, mert ezek az idegek érzékenyek a hidegre. Amikor kimegyünk a szabadba, a túl nagy hőmérsékletkülönbség miatt alakul ki a fájdalmas érzet a fogainkban.

Hasznos tippek a téli fogérzékenység ellen

A helyes fogmosás kulcsfontosságú, ha télen érzékenyek a fogaink

A helyes fogmosás kulcsfontosságú, ha télen érzékenyek a fogaink

Szerencsére nem kell beletörődnünk, hogy érzékenyek a fogaink télen, és várnunk a tavaszt, hogy elmúljon. A fogorvos elárulta, milyen módszerekkel enyhíthetjük a panaszokat.

  1. Használjunk puhább sörtéjű fogkefét.
  2. Olyan fogkrémmel mossuk a fogunkat, amiben nincsenek szemcsék. Használjunk kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet. Ne vegyünk fogfehérítő fogkrémet sem, ebben lehetnek olyan összetevők, melyek fokozzák a fogak érzékenységét.
  3. Ne nyomjuk túl erősen a fogkefét fogmosás közben. Elég egy enyhe nyomás is ahhoz, hogy tiszták legyenek a fogaink. 
  4. Tartsuk a fogkefét teljesen függőlegesen, és minden fogat külön mossunk meg.
  5. Ha éjszaka csikorgatjuk a fogunkat, szerezzünk be egy harapásemelőt. Ez meggátolja, hogy még jobban roncsolódjon a fogzománc és érzékenyebbé váljanak a fogaink.
  6. Legalább télen kerüljük az olyan ételeket, melyek érzékenyebbé tehetik a fogainkat. Ilyenek a savas gyümölcsök, citrusfélék és a szénsavas üdítők.
  7. Úgy érezzük, kibírhatatlanul érzékenyek, fájnak a fogaink télen? Húzzunk egy sálat a szánk elé, hogy ne érje közvetlenül a hideg a fogainkat.

Ha kipróbáltuk a fenti tippeket a fogak téli érzékenysége ellen, de nem lett jobb a helyzet, mindenképp látogassunk el a fogorvosunkhoz, mert lehet, hogy más probléma áll a fogérzékenység hátterében. Illetve a fogorvos tud ajánlani olyan, kifejezetten érzékeny fogakra való termékeket, melyek erősíthetik a fogzománcot.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash, Getty Images