4 bor 4 ünnepi fogáshoz, egyenesen a szakértőtől

2017. december 04.
Az év végi ünnepek fontos része a gasztronómia. Ilyenkor előkerülnek a tradicionális ételek, a nagymama régi receptkönyve és azok a kedvenc fogásaink, amiknél már fejből tudjuk a töltelék mennyiségét. Örömmel sütünk-főzünk, sürgölődünk a konyhában, várjuk a vendégeket, barátokat, kibontunk magunknak és nekik is egy-egy üveg bort, és persze nem mindegy, hogy melyik étel mellé mit választunk, hogy tökéletes legyen az összhang.

Gere Attila Pincészete Frici Rosé 2016 – aperitif

Sietős vagy nyugodt, nyüzsgő vagy meghitt, mindenkinek másmilyen a karácsony, abban viszont egyetérthetünk, hogy szikrázó buborékok nélkül nem tudjuk elképzelni az ünnepeket. Villányban a Gere család az elsők között készített az országban gyöngyözőbort, az olasz frizzante mintájára.

A maguk között csak Fricinek becézett italon rajta maradt a neve, és azóta is az egyik legkedveltebb boruk. Nem csodálkozunk, hiszen ez a rózsaszín, üde ital a piros bogyós gyümölcsökkel és a fanyar grépfrútaromájával egy csapásra mindenki kedvence lesz. Elegáns és könnyed aperitif a vendégeknek, lazacos előétel mellé mindenképpen ezt válasszuk, de a szilveszteri parti falatkáit is tökéletesen kíséri.

Bujdosó Szőlőbirtok Nemere 2013 – töltött káposzta

A töltött káposzta nem egy fancy, viszont annál finomabb étel, ami az egyik leggyakoribb karácsonyi fogás a magyar asztalokon. A pikánsan savanykás, pirospaprikás étel sok tejföllel és a fűszeres hússal a dél-balatoni Bujdosó pincészet fehérboráért kiált. A Nemere egy legendás balatoni vitorlásról kapta a nevét, hiszen a család szenvedélyesen hajózik a tavon – ha rajtuk múlna, akár egész évben kint lennének a vízen.

A chardonnay, királyleányka, sauvignon blanc és szürkebarát házasítása gazdag, kerek, határozott fűszerezésű bort ad, a kerek savak jól harmonizálnak az étellel. Nem véletlen, hogy évek óta ez a páros kerül a Bujdosó család asztalára is, akik pont olyan laza életörömmel ünneplik a karácsonyt, mint amilyenek a boraik.

 

Heimann Birtok Kadarka 2016 – halászlé

Kadarka és halászlé. Gyakori párosítás a borvidék és a környéken élők asztalán, míg másoknál leginkább karácsonykor kerül elő ez a klasszikus fogás. Azt, hogy bajai vagy szegedi változatban, most ne firtassuk, a bor szempontjából pedig mindegy is, hiszen ennél a friss, fűszeres, könnyed kadarkánál nem is választhatunk jobban. Az Iván-völgyi tőkékről szüretelt bor üde, elegáns karakterű, a fajta fűszerességét a nagyhordós érlelés is kiemeli.

A Heimann pincészetnél is gyakran fő halászlé, náluk méghozzá szabad tűzön, bográcsban, ahogy kell, a tészta pedig természetesen házi. De persze enélkül is elkészíthetjük a tökéletes karácsonyi halászlevet a tűzhelynél, és noha nem bonyolult a recept, biztosan nem fogunk idegeskedni, ha már a főzéskor kibontunk magunknak egy palackkal.

Zsadányi Szőlőbirtok Tokaji Aszú 2013 – desszert

Diótorta, zserbó, bejgli. Nehezen tudnánk közülük választani, a karácsonyi ünnepek alatt pedig szerencsére nem is kell, ilyenkor szemet hunyunk a kalóriák és a süteménybe olvadó cukor mennyisége fölött. Bármelyik diós, csokoládés, baracklekváros édességet is készítjük el, kínáljunk mellé egy pohár tokaji aszút. Ez a különleges, sehol máshol a világon nem található bortípus rengeteg és aprólékos munkával készül, így minden cseppje garantáltan élmény lesz.

A tállyai pincészet furmint és hárslevelű fajtákból készült aszújában aszalt sárgabarack és mangó mellett virágos, mézes, édesfűszeres aromák keverednek. Könnyed és kifinomult, élénk savú bor, ami tökéletes kísérője lesz a legfinomabb házi, karácsonyi süteményeknek.

Szerző: Kodela Mia