4 bor 4 ünnepi fogáshoz, egyenesen a szakértőtől

2017. december 04. |

Az év végi ünnepek fontos része a gasztronómia. Ilyenkor előkerülnek a tradicionális ételek, a nagymama régi receptkönyve és azok a kedvenc fogásaink, amiknél már fejből tudjuk a töltelék mennyiségét. Örömmel sütünk-főzünk, sürgölődünk a konyhában, várjuk a vendégeket, barátokat, kibontunk magunknak és nekik is egy-egy üveg bort, és persze nem mindegy, hogy melyik étel mellé mit választunk, hogy tökéletes legyen az összhang.

Gere Attila Pincészete Frici Rosé 2016 – aperitif

Sietős vagy nyugodt, nyüzsgő vagy meghitt, mindenkinek másmilyen a karácsony, abban viszont egyetérthetünk, hogy szikrázó buborékok nélkül nem tudjuk elképzelni az ünnepeket. Villányban a Gere család az elsők között készített az országban gyöngyözőbort, az olasz frizzante mintájára.

A maguk között csak Fricinek becézett italon rajta maradt a neve, és azóta is az egyik legkedveltebb boruk. Nem csodálkozunk, hiszen ez a rózsaszín, üde ital a piros bogyós gyümölcsökkel és a fanyar grépfrútaromájával egy csapásra mindenki kedvence lesz. Elegáns és könnyed aperitif a vendégeknek, lazacos előétel mellé mindenképpen ezt válasszuk, de a szilveszteri parti falatkáit is tökéletesen kíséri.

Bujdosó Szőlőbirtok Nemere 2013 – töltött káposzta

A töltött káposzta nem egy fancy, viszont annál finomabb étel, ami az egyik leggyakoribb karácsonyi fogás a magyar asztalokon. A pikánsan savanykás, pirospaprikás étel sok tejföllel és a fűszeres hússal a dél-balatoni Bujdosó pincészet fehérboráért kiált. A Nemere egy legendás balatoni vitorlásról kapta a nevét, hiszen a család szenvedélyesen hajózik a tavon – ha rajtuk múlna, akár egész évben kint lennének a vízen.

A chardonnay, királyleányka, sauvignon blanc és szürkebarát házasítása gazdag, kerek, határozott fűszerezésű bort ad, a kerek savak jól harmonizálnak az étellel. Nem véletlen, hogy évek óta ez a páros kerül a Bujdosó család asztalára is, akik pont olyan laza életörömmel ünneplik a karácsonyt, mint amilyenek a boraik.

 

Heimann Birtok Kadarka 2016 – halászlé

Kadarka és halászlé. Gyakori párosítás a borvidék és a környéken élők asztalán, míg másoknál leginkább karácsonykor kerül elő ez a klasszikus fogás. Azt, hogy bajai vagy szegedi változatban, most ne firtassuk, a bor szempontjából pedig mindegy is, hiszen ennél a friss, fűszeres, könnyed kadarkánál nem is választhatunk jobban. Az Iván-völgyi tőkékről szüretelt bor üde, elegáns karakterű, a fajta fűszerességét a nagyhordós érlelés is kiemeli.

A Heimann pincészetnél is gyakran fő halászlé, náluk méghozzá szabad tűzön, bográcsban, ahogy kell, a tészta pedig természetesen házi. De persze enélkül is elkészíthetjük a tökéletes karácsonyi halászlevet a tűzhelynél, és noha nem bonyolult a recept, biztosan nem fogunk idegeskedni, ha már a főzéskor kibontunk magunknak egy palackkal.

Zsadányi Szőlőbirtok Tokaji Aszú 2013 – desszert

Diótorta, zserbó, bejgli. Nehezen tudnánk közülük választani, a karácsonyi ünnepek alatt pedig szerencsére nem is kell, ilyenkor szemet hunyunk a kalóriák és a süteménybe olvadó cukor mennyisége fölött. Bármelyik diós, csokoládés, baracklekváros édességet is készítjük el, kínáljunk mellé egy pohár tokaji aszút. Ez a különleges, sehol máshol a világon nem található bortípus rengeteg és aprólékos munkával készül, így minden cseppje garantáltan élmény lesz.

A tállyai pincészet furmint és hárslevelű fajtákból készült aszújában aszalt sárgabarack és mangó mellett virágos, mézes, édesfűszeres aromák keverednek. Könnyed és kifinomult, élénk savú bor, ami tökéletes kísérője lesz a legfinomabb házi, karácsonyi süteményeknek.

Szerző: Kodela Mia

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve