Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere erre a hétvégére is egy egészséges, de mégis istenien édes finomságot hozott nektek reggelire. Ezúttal nem csokoládéval és kókusszal készült a zabkása!
Nagyon sok variációja van ennek a receptnek, nyugodtan rakhatunk bele más friss gyümölcsöt vagy aszaltat, és bármilyen maggal fel lehet dobni – dió, mandula, paradió, törökmogyoró, de mákkal és citromhéjjal ízesítve is finom lehet.
Hozzávalók kb. 3-4 főre:
– 1 bögre aprószemű zabpehely
– 1/4 bögre mandula- vagy rizstej
– 3/4 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott, de lehet használni málnát, szedret)
– 1/2 bögre kesudió, apróbb darabokra vágva
– 2 db banán, meghámozva, felkarikázva
– 1 evőkanál kókuszreszelék
– 1 teáskanál fahéj
– lehet édesíteni juhar-, rizs-, agavésziruppal
Tegyük a zabpelyhet egy hőálló tálba és öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni kb. 10 percet.
Amikor a zabpehely magába szívta a vizet, adjuk hozzá a szeletelt banán nagy részét (hagyjunk egy keveset a tetejére), az áfonyát, a kesudiót, a kókuszreszeléket, a fahéjat és öntsük hozzá a mandulatejet. Jól keverjük össze, majd öntsük bele egy kis sütőtálba. A tetejét díszíthetjük a megmaradt banán karikákkal, áfonyával, kesudióval.
180 C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percet, amíg a teteje éppen megbarnul.