A snidling a rák ellen is véd

2018. május 25.
Snidling, metélőhagyma – egyre megy. Rengeteg jótékony hatása mellett most a legújabb kutatások azt is bizonyították, hogy a rákkal szemben is védelmet nyújt. Még jó, hogy ennyire szeretjük!

Alappillére a kertnek

Az ókortól kezdve ismert fűszernövény, a népi gyógyászat is használta. Őshazája Keleten van, de Európában és Ázsiában is egyaránt kedvelt és ismert. Ma már a fűszerkert egyik alappillére, akárcsak a petrezselyemzöld vagy a kapor. A kínai gyógyítók is nagyra becsülik ezt a növényt, úgy vélik, hogy a test energiaáramlását erősíti.

Jótékony tartalma

A sok energia nem csoda, hogy benne van, hiszen a snidling gazdag A-, B- és C-vitaminban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban is. A kálium többek között a szív számára nagyon fontos, a kalciumnak a csontépítésben van kiemelkedő szerepe, a magnézium pedig oldja a görcsöket. A növényben mustárolaj is található, ami elsősorban az emésztőrendszer és a légutak nyálkahártyájára van pozitív hatással. A snidling baktériumölő, bélfertőtlenítő és vértisztító hatással rendelkezik.

Rák ellenes

A hagyma rákmegelőző hatása már régebbről is ismert, de a tudósok most először hasonlítottak össze egymással különböző hagymafajtákat. Tíz különböző fajtánál vizsgálták a hagyma antioxidatív hatását, és azt, hogy mennyiben befolyásolja az emberi daganatok szöveteinek kifejlődését. Friss kutatások alapján, a metélőhagyma rendszeres fogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a prosztatarák kockázatát. A legerősebb hatás úgy érhető el, ha nyersen eszed, már csak azért is, mert főzve a snidling íze és zamata elillan. Nem árt tudni, hogy a metélőhagyma virágai is ehetőek, amíg zsengék, színesek és még nem fejlődött ki bennük a mag.

Kíváncsi vagy milyen gyógyhatásai vannak még a snidlingnek? Kattints a WellnesCafé cikkére!