Mit esznek a modellek? – Kondás Kata

2018. június 22.
Tényleg csak üres salátalevelek kerülnek a modellek tányérjára vagy a sztereotípiákkal ellentétben néha ők is megesznek egy szaftos hamburgert vagy két marék töpörtyűt? Ezúttal a csodaszép Kondás Kata New York-i konyhájába nyerhetünk betekintést rengeteg szuper tippel, amit elvihetünk magunkkal útravalónak a személyes kajanapló olvasása után.

Sziasztok! Kondás Kata vagyok, a VM Model (www.vmmodel.hu) modellje, de sokan Kate Kondas néven ismernek.

Az egészséges életmód híve vagyok, így odafigyelek arra, hogy a megfelelő táplálék- és folyadékbevitel mellett elég időt szánjak a testmozgásra. Sportos gyerekkoromnak köszönhetően ez mindig is fontos volt számomra. Mivel nem szeretek semmi finomat megvonni magamtól, így az egyensúlyt és a méreteimet az ízek bűntelen élvezete és a folyamatos edzés kombinációjával tartom fenn.

Mielőtt arról beszélnék, hogy mit eszek, fontos megjegyeznem mennyire fontosak a folyadékok a testünk számára. Mindannyian tudjuk és nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a napi két és fél liter víz fogyasztása nemcsak energikussá tesz minket és segít elkerülni a fáradtság, lehangoltság érzetét, de a betegségektől is megóv minket. Az víz az élet!

A koffeinmentes zöld- és menta teának köszönhetően is hidratáltak tudunk maradni. Ezeket főleg esténként fogyasztom, ugyanis segítenek ellazulni, ezáltal tökéletes hozzávalói a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás receptjéhez. Óh, és ami szuperül szolgál a test elektrolitjainak utántöltésében egy kitartó edzés után, az nem más, mint az KÓKUSZVÍZ. Hú és ráadásul milyen finom!! Ha pedig koffeinre vágyom, akkor egy csésze kávét feketén vagy növényi tejjel ízesítve szivesen elkortyolok.

A gyümölcsök nagy részét képezik a reggeli rutinomnak. Az abszolút kedvenceim a banán és az áfonya, melyek rostban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok. A legkedveltebb új napot indító receptem az a smoothie, ami az előbb említettek mellett zabot és mandulavajat is tartalmaz. A zab fogyasztása tökéletes módja a reggelnek, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően fantasztikus az anyagcsere szempontjából és a benne lévő fehérje és B vitamin az ételt energiává alakítja. A mandula nem csak finom, de tele van jó telítetlen zsírokkal, amik kellőképpen eltelítenek. Ezek jelentik számomra reggelente a fő fehérje forrást (vagy ennek hiányakor natúr görög joghurtot használok). Ami pedig a smoothie-hoz kellő folyadékot illeti, mindig növényi tejet választok, legyen az kókusz-, mandula- vagy éppen szójatej.

Ha nem az édes alternatívát kívánom, akkor a másik kedvenc reggelimmel indítom a napom és ez kérem szépen nem másból (dobpergést kérek!), mint buggyantott/főtt tojásból és avokádós pirítósból (természetesen teljes kiőrlésű kenyérből) áll. ISTENI FINOM. Imádom a tojást, mert minden megtalálható benne, magas minőségű fehérjétől a vitaminokon és ásványokon át egészen a jó telítetlen zsírsavakig minden tápanyag megtalálható benne és többféleképpen elkészíthető, így egyszerűen nem lehet megunni. A másik hozzávaló, aminek sosem tudok ellenállni és szinte minden nap fogyasztok, az a ragyogó, egészséges bőr természetes csodaszereként is ismert avokádó.

Délelőtt szeretek edzeni, ugyanis akkor érzem magam a legenergikusabbnak és egy kiadós testmozgás alatt felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően jókedvűen, pozitívan telik a nap további része. Ezt követően viszont egyből pótolnom kell a box/jóga/bootcamp óra vagy a futás alatt elégetett kaloriát. Ilyenkor általában energiaszeletet fogyasztok (de csak olyat, ami adalékanyagoktól mentes, az összetevőit ismerem és két kezemen meg tudom számolni az alapanyagokat). Sokszor pedig elcsábulok egy acai bowl-ra is…

Nem nevezném konyhatündérnek magam, de egy kedves angol ismerősömtől kapott “bran loaf” receptet kissé átalakítva, megalkottam a saját egészséges energiacipómat, aminek a szépsége pont abban rejlik, hogy igazándiból tetszésedre válogathatsz a hozzávalókból. Ha plusz kaloriáktól mentes nassolnivalóra vágysz, amit bátran fogyaszthatsz, akkor csokit, cukrot nem igazán tennék bele a helyedben.

Ebédre általában egy tápláló saláta mellett teszem le a voksom, ami grillezett csirkét, répát, paradicsomot, uborkát, brokkolit, céklát, avokádót, spenótot és kelkáposztát, quinoát és csicseriborsót tartalmaz. Tökéletesen egyensúlyt alkotva fehérje, szénhidrát és zsírok mennyiségét illetően.

 

Étkezések között szeretek humuszba mártott répát nassolni. A magas béta karotin tartalmú répa nagyszerű a bőrnek, míg a csicseriborsóból és oliva olajból készült humusz telítetlen zsírsavakkal telített és energiával tölt fel.

Ami a vacsorát illeti, minden este lazacot tudnék enni anélkül, hogy valaha is megunnám fogyasztását. Számomra ez a fő omega 3 zsírsav forrás és emellett végtelen egészségügyi előnynek örvend. Legyen szó oliva olajjal való grillezésről vagy szója szószban pácolásról, az eredmény mindig fennséges. Próbálok fokhagymát és gyömbért is használni, aminek nemcsak az ízét imádom, de a gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásai miatt is fogyasztok.

Az abszolút kedvenc szénhidrátom a C-vitaminban és magnéziumban gazdag édesburgonya. Néhany éve az utazásaim során bukkantam rá, és szerelem volt első látásra – pontosabban ízlelésre. Akárhogyan is legyen elkészítve: pürésítve, sült krumpli formájában vagy akár bundájában sütve.
A tészta magas szénhidrát tartalma miatt stigmát hordoz, de ennek ellenére minden bizonnyal beleépíthető egy tápanyagdús étrendbe. Én személy szerint nagyon kedvelem a teljes kiörlésű spagettit garnélarákkal, fokhagymával, koktélparadicsommal és spenóttal. Könnyen elkészíthető, ízletes és laktató.

Hasznos egészségügyi szempontból tekinteni az ételre, továbbá az is fontos, hogy azt együnk, amit igazán élvezünk és nem érezni úgy, hogy csak bizonyos dolgokat együnk. Egy kiegyensúlyozott étrendnek fenntarthatónak és élvezetesnek kell lennie.

Ehhez kapcsolódva szeretném megemlíteni, hogy imádom az étcsokoládét és a jégkrémet (a Morgenstern’s fagyizó különlegessége a kókusz hamu ízű, fekete színű fagyi. Figyelem, a fogyasztása függőséget okoz, mert nem csak isteni finom, de vegán is.). Persze nem minden nap fogyasztom ezeket, de mindig tartok belőlük a hűtőben/fagyasztóban olyan esetekre, amikor kényeztetni akarom magam. A bűnös élvezetem a csoki soufflé, ami után soha nem érzem magam “guilty”-nek. 😉

Végül, de nem utolsó sorban a házias magyaros ételeket is imádom és hiányolom így, hogy New York-ban élek. Az itteni magyar barátoknak hála, alkalmanként van lehetőségem hazarepülni gondolatban egy finom gulyásleves, csirkepörkölt vagy éppen palacsinta erejéig.

Összefoglalva, annak a híve vagyok, hogy minden esetben hallgassunk a testünkre, annak jelzéseire.

Próbálok odafigyelni arra, hogy többször, de kisebb adagokat fogyasszak, így napi 5-6 alkalommal étkezek. Ha hamburgert, pizzát kívánok, akkor lelkesen, bűntudat nélkül fogyasztom el ezeket. Az egyensúly megtalálása a kulcsa mindennek. Bármit ehetünk, csak mértékkel tegyük. Ami pedig a legfontosabb, hogy fogadjuk el és szeressük önmagunkat! Mindig törekedjünk oly döntések meghozatalára, amik boldogsággal töltenek el minket.

Elképesztő vagy Kedves (igen, TE), hogy végigolvastad! Köszönöm a lehetőséget Marie Claire!

Kindly,
Kate