Ezeket edd, ha éjszakai csemegére vágysz

2018. szeptember 21.
Ha lecsap az éjszakai éhség és muszáj valamit falatoznunk, legalább jól válogassuk meg, hogy mit eszünk!

Fotó: Unsplash.com

Az éjjeli falatozás alapvetően nem ajánlott, néha viszont tényleg elkerülhetetlen. És ha már így van, nem árt betartani néhány szabályt. Például ha megoldható, a késő esti csemegézést időzítsük a lefekvést néhány órával megelőző időpontra, hogy a szervezetünknek maradjon ideje emészteni. Éjszaka eleve lelassul az emésztésünk, ezért nem ajánlott ilyenkor enni, de ha így hozza az élet, semmiképpen se közvetlenül elalvás előtt tegyük.

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az éjszakai éhség könnyen megelőzhető, ha napközben kiegyensúlyozottan, elegendő mennyiséget eszünk. Kezdjük a napot kiadós, rostokban gazdag reggelivel, és lehetőleg ne hagyjunk ki egy étkezést sem a nap folyamán.

De hogy kicsit jobban érezzük magunkat: abban a dietetikusok is egyetértenek, hogy ha éhesnek érezzük magunkat, együnk valamit, ne hagyjuk éhezni a testet. Viszont gondoljuk át, hogy valóban éhségről van-e szó, vagy csupán automatikusan nyúlnánk finomságok felé. Tegyük fel a kérdést, fizikai éhség gyötör minket, vagy csak érzelmi okokból ennénk valamit?

Ha az éhség nem annyira vészes, kielégíthetjük szervezetünket egy forró gyógynövényes teával vagy egy kis meleg, fahéjas mandulatejjel. Ha viszont ennél valami tartalmasabbra vágyunk, együnk egészséges zsírokat, például egy kis avokádót vagy könnyű fehérjét, például némi görög joghurtot, kis mennyiségben olajas magvakat vagy egy kis (természetes és cukormentes) mogyoróvajat néhány szelet almával. Ehetünk korpás kekszet hummusszal vagy egy kis rostban és tápanyagokban gazdag zabot. Édesszájúként szopogassunk el egy kanál egészséges mandula- vagy kesuvajat de választhatunk gyümölcsöket is.

A lényeg, hogy ha éjszaka is okosan falatozunk, másnap sem fog fájni a fejünk.