Hogyan süssünk finomabb kekszet?

2019. június 22.
A kekszek a legjobb és legpraktikusabb finomságok a nyári szezonban. Előre megsüthetjük, a tésztát lefagyasztva sokáig tárolhatjuk, így bármikor elővehető, és ideális elemózsia kiránduláshoz, strandoláshoz. Cikkünkből kiderül, hogyan emelhetjük a kekszsütést mesteri szintre.

Bár a technológia függ attól, milyen típusú kekszet sütünk, vannak olyan aranyszabályok, melyeket betartva a sütink nem egyszerűen finom lesz, hanem egyenesen mennyei.

1. Olvassuk el a receptet.
Bár alapvetően tisztában vagyunk azzal, hogy minden sütést a recept pontos elolvasásával kellene kezdeni, nagyon ritkán tartjuk be ez a szabályt. Pedig az egész folyamat sokkal könnyebb, ha teljes egészében átlájtuk a tennivalókat. “Ráaádásul ha előre elolvassuk a receptet, még időben rájövünk, hogy hiányzik-e valamilyen hozzávalónk, és így nem a sütés kellős közepén kell kapkodnunk” – javasolta Nicole Garret cukrászmester.


2. Jó minőségű hozzávalók.
Minimális plusz ráfordítást igényel, ám a végeredményen annál jobban érezhető, ha jó minőségű hozzávalókkal dolgozunk. “Például ha csokis kekszet szeretnénk sütni, válasszuk a legjobb minőségű csokoládét. Ha gyümölcsre van szükségünk, ne legyünk lusták elmenni a piacra a szupermarket helyett, ott frissebb, szebb hozzávalókat találuk. Bár a vanília rendkívül drága, mégis megéri beruházni egy-egy adagba, hiszen nem kell belőle sok a süteménybe, a különbség azonban markáns lesz a végén” – mondta a mestercukrász.

3. Meglepetések a teljesebb ízélményért.
A kekszek önmagukban is isteniek, ám kis méretük miatt remek lehetőséget adnak, hogy játsszunk az ízekkel. “Adjunk bátran a tésztához sósperecet, chipset vagy gabonapelyhet összetörve. Mikor beleharapunk a sütibe, garantált a meglepetés”- árulta el titkát Anna McGorman gasztroblogger.

4. Minden legyen kéznél.
Ha elolvastuk a receptet, ellenőriztük, hogy minden hozzávalónk van-e otthon, mérjük ki és rendezzük a kezünk ügyébe a sütéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket. “Aki már látott főzőműsort, tudja, hogy mennyire megkönnyíti a főzést, ha minden ott van kéznél a megfelelő mennyiségben tálkákban, és csak önteni kell egymás után össze a hozzávalókat” – mondta a gasztroblogger.

5. A sütőpapír a kekszsütés legjobb barátja.
A cukrászok mindig sütőpapíron teszik a sütőbe a kekszeket. Ezzel kiválatható a tepsi zsírozása, és könnyebben átemelhetők a kész sütemények rácsra hűlni. Ráaádásul a mosogatást is nagyban leegyszerűsíti.


6. A sütőhőmérővel lesz igazán pontos a hőmérséklet beállítása.
Bár egyre több háztartásban jelzi már ki a sütő, hány fokos, ám ez a szám általában nem pontos. “A legnagyobb probléma, hogy megnyugszunk, mikor beállítjuk az előírt hőmérsékletre a sütőnket. Azt gondoljuk, hogy ha 260 fokra hajtjuk, annyi is lesz bent a sütőben. Ám ez ritkán van így. Nem nagy beruházás egy sütőhőmérő, ám hatalmas segítség, hogy tartani tudjuk az állandó hőmérsékletet sütés közben” – mondta McGorman. Hiszen ha változik a hőmérséklet sütés közben, a kekszek szárazak lesznek és könnyen morzsálódnak.

7. Ne maradjanak csomók a tál alján.
Gyakori, hogy a keverőgép nem elegyíti teljesen a hozzávalókat, és a tál alján marad csomóban némi tojássárgája vagy vaj. Ez azért is probléma, mert így a tészta arányai megváltoznak, és ez veszélyezteti a végeredmény minőségét is. “Nagy rajongója vagyok a cukrászspatulának. Ezzel a tál aljáról is felkaparhatjuk az odatapadt csomókat, így homogénné tehetjük a tésztánkat” – javasolja a gasztroblogger.

8. Kísérletezzünk bátran.
Fontos, hogy kövessük a receptet, hogy a keksz állaga és textúrája megfelelő legyen, ám ha már elég rutinosak vagyunk, nyugodtan tegyünk egy kis csavart a klasszikus változatokba. Kísérletezzünk a különféle cukrokkal, lisztekkel, csokoládékkal és magvakkal.

9. Süssünk együtt.
A keksz azért is tökéletes sütemény, mert a gyerekek is remekül bekapcsolódhatnak az elkészítésébe. Nyári szünetben remek elfoglaltság lehet számukra, ha maguknak készíthetik el a tízórait vagy uzsonnát, aztán vidáman ropogtathatják a strandon két pancsolás között.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash