Hogyan süssünk finomabb kekszet?

2019. június 22. |

A kekszek a legjobb és legpraktikusabb finomságok a nyári szezonban. Előre megsüthetjük, a tésztát lefagyasztva sokáig tárolhatjuk, így bármikor elővehető, és ideális elemózsia kiránduláshoz, strandoláshoz. Cikkünkből kiderül, hogyan emelhetjük a kekszsütést mesteri szintre.

Bár a technológia függ attól, milyen típusú kekszet sütünk, vannak olyan aranyszabályok, melyeket betartva a sütink nem egyszerűen finom lesz, hanem egyenesen mennyei.

1. Olvassuk el a receptet.
Bár alapvetően tisztában vagyunk azzal, hogy minden sütést a recept pontos elolvasásával kellene kezdeni, nagyon ritkán tartjuk be ez a szabályt. Pedig az egész folyamat sokkal könnyebb, ha teljes egészében átlájtuk a tennivalókat. “Ráaádásul ha előre elolvassuk a receptet, még időben rájövünk, hogy hiányzik-e valamilyen hozzávalónk, és így nem a sütés kellős közepén kell kapkodnunk” – javasolta Nicole Garret cukrászmester.


2. Jó minőségű hozzávalók.
Minimális plusz ráfordítást igényel, ám a végeredményen annál jobban érezhető, ha jó minőségű hozzávalókkal dolgozunk. “Például ha csokis kekszet szeretnénk sütni, válasszuk a legjobb minőségű csokoládét. Ha gyümölcsre van szükségünk, ne legyünk lusták elmenni a piacra a szupermarket helyett, ott frissebb, szebb hozzávalókat találuk. Bár a vanília rendkívül drága, mégis megéri beruházni egy-egy adagba, hiszen nem kell belőle sok a süteménybe, a különbség azonban markáns lesz a végén” – mondta a mestercukrász.

3. Meglepetések a teljesebb ízélményért.
A kekszek önmagukban is isteniek, ám kis méretük miatt remek lehetőséget adnak, hogy játsszunk az ízekkel. “Adjunk bátran a tésztához sósperecet, chipset vagy gabonapelyhet összetörve. Mikor beleharapunk a sütibe, garantált a meglepetés”- árulta el titkát Anna McGorman gasztroblogger.

4. Minden legyen kéznél.
Ha elolvastuk a receptet, ellenőriztük, hogy minden hozzávalónk van-e otthon, mérjük ki és rendezzük a kezünk ügyébe a sütéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket. “Aki már látott főzőműsort, tudja, hogy mennyire megkönnyíti a főzést, ha minden ott van kéznél a megfelelő mennyiségben tálkákban, és csak önteni kell egymás után össze a hozzávalókat” – mondta a gasztroblogger.

5. A sütőpapír a kekszsütés legjobb barátja.
A cukrászok mindig sütőpapíron teszik a sütőbe a kekszeket. Ezzel kiválatható a tepsi zsírozása, és könnyebben átemelhetők a kész sütemények rácsra hűlni. Ráaádásul a mosogatást is nagyban leegyszerűsíti.


6. A sütőhőmérővel lesz igazán pontos a hőmérséklet beállítása.
Bár egyre több háztartásban jelzi már ki a sütő, hány fokos, ám ez a szám általában nem pontos. “A legnagyobb probléma, hogy megnyugszunk, mikor beállítjuk az előírt hőmérsékletre a sütőnket. Azt gondoljuk, hogy ha 260 fokra hajtjuk, annyi is lesz bent a sütőben. Ám ez ritkán van így. Nem nagy beruházás egy sütőhőmérő, ám hatalmas segítség, hogy tartani tudjuk az állandó hőmérsékletet sütés közben” – mondta McGorman. Hiszen ha változik a hőmérséklet sütés közben, a kekszek szárazak lesznek és könnyen morzsálódnak.

7. Ne maradjanak csomók a tál alján.
Gyakori, hogy a keverőgép nem elegyíti teljesen a hozzávalókat, és a tál alján marad csomóban némi tojássárgája vagy vaj. Ez azért is probléma, mert így a tészta arányai megváltoznak, és ez veszélyezteti a végeredmény minőségét is. “Nagy rajongója vagyok a cukrászspatulának. Ezzel a tál aljáról is felkaparhatjuk az odatapadt csomókat, így homogénné tehetjük a tésztánkat” – javasolja a gasztroblogger.

8. Kísérletezzünk bátran.
Fontos, hogy kövessük a receptet, hogy a keksz állaga és textúrája megfelelő legyen, ám ha már elég rutinosak vagyunk, nyugodtan tegyünk egy kis csavart a klasszikus változatokba. Kísérletezzünk a különféle cukrokkal, lisztekkel, csokoládékkal és magvakkal.

9. Süssünk együtt.
A keksz azért is tökéletes sütemény, mert a gyerekek is remekül bekapcsolódhatnak az elkészítésébe. Nyári szünetben remek elfoglaltság lehet számukra, ha maguknak készíthetik el a tízórait vagy uzsonnát, aztán vidáman ropogtathatják a strandon két pancsolás között.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt