A fenntartható életmódhoz hozzátartozik a szezonális, lokális élelmiszerek előnyben részesítése is. Az egzotikus alapanyagok helyett érdemes újra felfedezni a hazánkban ebben a hónapban megtermő finomságokat, melyek éppen annyira tápanyaggazdagok, mint a külföldi társaik, csak éppen sokkal kevesebbet kell utazniuk a konyhánkig. Szerencsére a szeptember bőven tartogat olyan hazai szuperélelmiszereket, melyekkel változatosak és egészségesek lehetnek a fogásaink, használjuk ki őket!
1. Alma
Ha szeptember, akkor almaszezon! Ehetjük magában, sajtokkal, salátába keverve, süteményben, zabkásában, esetleg sütőben sülve – mindenhogy isteni. Elrakhatunk belőle télire almapüré formájában, mely természetes édesítőként szolgálhat a süteményeinkben vagy elrakhatjuk a felesleget befőttként, sok szegfűszeggel fűszerezve. De fahéjas piteként a hűvös szeptemberi esték kötelező eleme!
2. Sütőtök
Amerikában már évek óta a Starbucks Pumpkin Spice Latteja jelzi az ősz kezdetét. Ha az eldobható poharas újhullámos kávé trendjét nem is, de a sütőtökhöz fűződő érzékeny viszonyukat érdemes eltanulnunk az amerikaiaktól! Ugyanis a sütőtök sütve, krémlevesként, sűrű szószként, növényi pástétomként, turmixokban vagy süteményekben is telitalálat. Krémes állaga miatt akár még sütemények töltelékeként is funkcionálhat.
3. Sárgarépa
Kevés olyan sokoldalú zöldség van, mint a sárgarépa. Levesben zseniális alaplevet ad, párolt formájában nagyszerű köret, más zöldségekkel összesütve egyszerű főétel, de curry-s főzelékként is megállja a helyét néhány zöldségfasírttal körberakva. És nem mehetünk el szó nélkül a süteményekben való felhasználása mellett sem. A répatortát senkinek sem kell bemutatni, de például különleges répalekvárként is ízesítheti a desszertjeinket.