Milyen idénytermékeket együnk novemberben?
Három novemberben termő, betakarításra váró alapanyag, mely régen nagyon fontos szerepet játszott a régiónk étkezésében, ma azonban már háttérbe szorult. Itt az idő, hogy felelevenítsük az ismereteinket birs-, gesztenye- és tormafronton és kipróbáljunk egy-egy új receptet a szezonális szuperfoodokkal!
Birsalma
Késő ősszel már nem túl sok friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, azonban a birsalmának éppen ilyenkor van a szezonja! Ugyan nyersen nem érdemes rágcsálni és a betakarítása kicsit időigényes folyamat, de nagyon megéri. Akár lekvár vagy befőtt formájában eltehetünk belőle, de kompótként, csatniként vagy süteményben is nagyon szépen megállja a helyét. Ha meleg őszi finomságra vágynánk, süssük össze mézzel, fehérborral, fahéjjal és 2-3 fajta hazai csonthéjassal. Ha pedig tovább mennénk, póréhagymával összetörve tökéletes köret sültek mellé, rizsbe keverve egzotikus, igazi őszies ízű egytálétel lehet belőle. Magas a C-vitamin-tartalma mellett A-, B1-, B2- és E-vitamin is megtalálható benne, sőt, a pektintartalma is nagyon magas, melynek gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-szabályzó hatását is köszönheti a gyümölcs.
Őszi ízorgia: fűszeres, birsalmás csirkeragu percek alatt
Az egyik legizgalmasabb hozzávalójából, birsalmából álmodott meg nektek egy szupergyors csirkés receptet Füge Kata.
Gesztenye
A C- és E-vitaminban gazdag gesztenye igazi beauty food, hiszen még a ráncok és a narancsbőr megelőzésében is szerepe lehet! Nagy hiba, ha csak a retró kedvenc gesztenyepüré formájában kerül néha-néha az asztalra belőle, hiszen novemberben van a szezonja ennek a sokarcú finomságnak. Vadak, káposztás ételek remek kísérője lehet, de akár az őszi salátákat is izgalmassá teheti a gesztenye – az almás és a káposztás salátáknak áll a legjobban. Mindezen túl megbolondíthatjuk vele a krémleveseinket (sütőtököt, paszternákot, zellert), megtölthetjük vele a húsokat vagy vega és vegán fasírtok és zöldségpogácsák alapanyaga is lehet.
Narancsos gesztenyetorta meggyel és étcsokival
A Nemsüti konyhájából most „Sári nagymama” egyik legjobb barátnőjének, Ditta néninek a receptje következik – egy kicsit felturbózva.
Torma
A torma vírus- és baktériumölő hatása miatt igazi népi gyógyszernek bizonyult, így érdemes a vírusos időszakban gyakrabban fogyasztani immunerősítés céljából is: reszelve, mézzel keverve hasonlóan fogyasztható, mint a gyömbéres keverékek. És persze azért is érdemes beépíteni a konyhánkba ezt a fűszernövényt, mert nagyon különleges ízhatást tudunk vele elérni! Az ecetes tormán és a bolti majonézes tormán túl készíthetünk házilag is tormakrémet húsok, mártogatós ételek mellé: majonézzel, almával vagy tejtermékekkel (például krémes sajttal) tudjuk lágyítani csípős, markáns ízét. De nagyon jól tud állni a tejszínes krumplikrémlevesnek, cékla- vagy sárgarépapástétomnak és a levesben főtt húsnak is némi reszelt torma.
Grillezett pisztráng fetás zöldborsókrémmel és diós tormakrémmel
Bloggerünk, Füge Kata elsőként egy isteni grillezett pisztráng receptjét osztja meg veletek, amihez ráadásul jár kétféle isteni mártogatós is: egy fetás zöldborsókrém és egy diós tormakrém!
Fotó: Getty Images