Milyen idénytermékeket együnk novemberben?

2019. november 11.
Három novemberben termő, betakarításra váró alapanyag, mely régen nagyon fontos szerepet játszott a régiónk étkezésében, ma azonban már háttérbe szorult. Itt az idő, hogy felelevenítsük az ismereteinket birs-, gesztenye- és tormafronton és kipróbáljunk egy-egy új receptet a szezonális szuperfoodokkal!

Birsalma

Késő ősszel már nem túl sok friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, azonban a birsalmának éppen ilyenkor van a szezonja! Ugyan nyersen nem érdemes rágcsálni és a betakarítása kicsit időigényes folyamat, de nagyon megéri. Akár lekvár vagy befőtt formájában eltehetünk belőle, de kompótként, csatniként vagy süteményben is nagyon szépen megállja a helyét. Ha meleg őszi finomságra vágynánk, süssük össze mézzel, fehérborral, fahéjjal és 2-3 fajta hazai csonthéjassal. Ha pedig tovább mennénk, póréhagymával összetörve tökéletes köret sültek mellé, rizsbe keverve egzotikus, igazi őszies ízű egytálétel lehet belőle. Magas a C-vitamin-tartalma mellett A-, B1-, B2- és E-vitamin is megtalálható benne, sőt, a pektintartalma is nagyon magas, melynek gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-szabályzó hatását is köszönheti a gyümölcs.

Gesztenye

A C- és E-vitaminban gazdag gesztenye igazi beauty food, hiszen még a ráncok és a narancsbőr megelőzésében is szerepe lehet! Nagy hiba, ha csak a retró kedvenc gesztenyepüré formájában kerül néha-néha az asztalra belőle, hiszen novemberben van a szezonja ennek a sokarcú finomságnak. Vadak, káposztás ételek remek kísérője lehet, de akár az őszi salátákat is izgalmassá teheti a gesztenye – az almás és a káposztás salátáknak áll a legjobban. Mindezen túl megbolondíthatjuk vele a krémleveseinket (sütőtököt, paszternákot, zellert), megtölthetjük vele a húsokat vagy vega és vegán fasírtok és zöldségpogácsák alapanyaga is lehet.

Torma

A torma vírus- és baktériumölő hatása miatt igazi népi gyógyszernek bizonyult, így érdemes a vírusos időszakban gyakrabban fogyasztani immunerősítés céljából is: reszelve, mézzel keverve hasonlóan fogyasztható, mint a gyömbéres keverékek. És persze azért is érdemes beépíteni a konyhánkba ezt a fűszernövényt, mert nagyon különleges ízhatást tudunk vele elérni! Az ecetes tormán és a bolti majonézes tormán túl készíthetünk házilag is tormakrémet húsok, mártogatós ételek mellé: majonézzel, almával vagy tejtermékekkel (például krémes sajttal) tudjuk lágyítani csípős, markáns ízét. De nagyon jól tud állni a tejszínes krumplikrémlevesnek, cékla- vagy sárgarépapástétomnak és a levesben főtt húsnak is némi reszelt torma.

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó