Minden, amit a narancsbőrről tudni akartál

2019. május 10.
A bikiniszezon a küszöbön áll, miközben a narancsbőr problémáját nők sokasága érzi központi problémának. Cikkünkből kiderül, kiket érint a narancsbőr, és pontosan mi is áll kialakulásának hátterében.


Általános jelenség, hogy főleg nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt, igaz, a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. Itt azonban más áll a háttérben. A nőknél valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. A narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő. Ennek okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete.

Narancsbőr és a kialakulásához vezető út

Ahhoz, hogy a narancsbőr ellen hatékonyan tudd felvenni a harcot, fontos megértened, hogy mi is pontosan a narancsbőr, valamint azt, hogy a kialakulásához milyen alapvető tényezők járulnak hozzá. A narancsbőrt nagyméretű zsírsejtek alkotják, amelyek rengeteg zsírt és salakanyagot raktároznak. A hatalmas zsírgolyók a bőr megnyúlt kollagénrostjai közt áttüremkednek, így kívülről is jól láthatóvá válnak, egyenetlenné téve a bőrfelszínt. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a hús.

Azt hihetnénk, hogy a zsírsejtek megkisebbítése megoldhatja a problémát, pedig nem. A kötőszövet szerepe tehát sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

A férfiakétól eltérően a női kötőszövet (bőr) lazább szerkezetű, tehát a nőknél a kötőszöveti rostok távolabb helyezkednek el egymástól, ráadásul a rostok lefutása is eltérő. Így a megnövekedett zsírsejtek könnyebben ki tudnak türemkedni, ami által a bőr felszíne könnyen hepehupássá válik.

Nők esetén biológiai szempontból azért lényeges, hogy eltérő kötőszövettel rendelkezzenek, mert ez teszi lehetővé, hogy terhesség alatt a bőr könnyen tudjon nyúlni a pocak növekedése során. Sajnos ennek folyománya, hogy a narancsbőrre való hajlamosság egyértelműen a női nem életét keseríti meg. Lehet, hogy a férfiak is épp úgy táplálkoznak vagy éppen sportolnak, mégsincs narancsbőrük. Ennek oka, hogy a kötőszövetük erősebb, ami nem engedi, hogy a zsírsejtek kitüremkedjenek.

A laza kötőszövet miatt figyelhetjük meg azt a jelenséget is, hogy a vékony testalkatú modelleken és az élsportoló nőkön is épp úgy lehet látni narancsbőrt, de az elhízott férfiakon nem igazán. A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg legelsőként.

A női bőr különlegessége

Na, de jöjjön akkor egy kis biológia, hogy megértsük miben is különbözik annyira a női kötőszövet. Ahogyan említettük a narancsbőr oka a női bőr eltérő szerkezetében, illetve a hormonális hatásokban rejlik. Alapvetően a bőrt a benne lévő kötőszöveti hálózat tartja a helyén és egyben. Ez a kötőszöveti rostszerkezet a nők esetén inkább párhuzamos, míg a férfiaknál keresztirányú elemekből épül fel.

A könnyebb megértés érdekében képzeljünk el egy búzamezőt, ahol a búzaszálak a földet összekötik a kalászokkal. A kalászok alkotják a bőr külsejét. A kalászok szép rendezetten állnak, de ha kicsit is meglazulnak, megnyúlnak, ráadásul közéjük nagy gumilabdákat préselünk, akkor a kalászok rétege elveszti egyenletes, sima felületét és rajta behúzódások jelennek meg. Pontosan így alakul ki a narancsbőr is, csak ez esetben a gumilabdák a zsírsejtek.

A férfi bőr ellenállósága

A férfiak bőrének rostszerkezete ezzel ellentétben nem párhuzamos rostszerkezetű, így itt nem jellemző a búzaszálas hasonlat. Ezt a rostszerkezetet inkább egy cserjéshez kellene hasonlítani, ahol a rostok egymást keresztezve tartják a bőrt. Még mielőtt férfitársainkat megsértenénk, kiemelnénk, hogy ez a szerkezet is szabályos és rendezett, csak éppen nem merőleges a bőrre. A zsír itt is betüremkedhet, de behúzódások ennek hatására sokkal kevésbé alakulnak ki.

Ahogyan az életben megszokott, hogy itt sem minden fekete vagy fehér, tehát a női és férfi bőr sem csak kétféle lehet. Jelen esetben a két szélsőséget mutattuk be, ebből kifolyólag természetesen vannak olyan nők, akiknél sosem alakul ki narancsbőr és vannak férfiak, akik pont úgy küzdenek a narancsbőr ellen, mint a nők.

Fotó: Unsplash

Forrás: vitaminsziget.com