„Nem félek semmitől” – magabiztosan készül a Bocuse d’Or döntőjére Veres István

2020. február 07.
"Nem köntörfalazok, győzni mentem a versenyre"- felelte kérdésünkre Veres István, a budapesti Babel étterem séfje, aki kimagaslóan nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjén. István májusban utazik majd Tallinnba, hogy a Bocuse d’Or európai döntőjén hazánkat képviselhesse.

A legrangosabb nemzetközi séfverseny, a Bocuse d’Or magyar döntőjében hat magyar séf mérte össze tudását és kreativitását: Veres István mellett Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).

veres-istvan-Bocuse d’Or

A versenyzőknek haltálat, majd hústálat kellett készíteniük, 5 óra 35 perc óra alatt. A haltál alapanyagai hat egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és káposzta voltak, míg a hústálat fürjből, kacsamájból és egy üveg vörösborból kellett összeállítaniuk. István azt mondja, mivel mindkét alapanyagot – a pisztrángot és a fürjt – egyaránt kedveli és rendszeresen használja is, kifejezetten örült, hogy ezekkel kellett dolgozniuk a versenyen. De természetesen nem az íz volt az egyetlen szempont a pontozásnál: a magyar és nemzetközi tagokból álló zsűri vizsgálta a séfboxokban tartott rendet, a séf munkáját és a tálalást is.

Bízott a győzelemben

István nem köntörfalazott, kérdésünkre rögtön rávágta, hogy bizony ő maga is erre az eredményre számított. „Győzni mentem a versenyre. Szerintem legbelül mindenki azért megy, és aki nem ezt mondja, az hazudik. Minden résztvevőt a győzelemvágy kell, hogy hajtson. Ez nem nagyképűség, vagy nagyzolás, egyszerűen így vagyunk kódolva. Én legalábbis biztosan.”

A legkomolyabb munka azonban csak most kezdődik. István azt mondja, hogy a tallini döntőre már a következő hetekben elindul a felkészülés. Ki kell találniuk az ételt, annak ízvilágát, tálalását, és tökéletesre kell fejleszteniük a verseny körülményei közötti elkészítését.

„Nem félek semmitől, fel fogunk készülni Bencével (Molnár Bence, István commis-ja a Bocuse d’Or Hungary Commis versenyének győztese) és coach-unkkal az európai döntőre a legjobb tudásunk szerint.”

Fotó: Boldog Attila