Nemcsak a magyar konyha, de a mediterrán diéta egyik legfontosabb alapanyaga is a paradicsom. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre. Magas a rost- és a víztartalma, ezért laktató étel, viszont kevés kalóriát tartalmaz. Egy adag (kb. 150 g) piros, érett, nyers paradicsom kiváló A-, C-, K-vitamin-, folsav- és káliumforrás. A benne található likopin védi a bőrt a káros UV-fény okozta ártalmaktól, amik hozzájárulnak a ráncok és a szarkalábak kialakulásához. Szintén ez a természetes antioxidáns védi a sejteket az öregedéstől is, és csökkentheti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. A paradicsom krómban is gazdag, ami a vércukorszint szabályozásában segít. Nem beszélve arról, hogy mennyire finom az íze! Nyersen és levesként fogyasztva sokak kedvence.
Szilvi receptje:
Ebben az egyszerű paradicsomlevesben annyi a csavar, hogy a cukkini kellemes ízével elegyítjük a paradicsom markáns ízét. A cukkini is alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag zöldség, ugyanannyira laktat, mint a paradicsom. Az ízkombináció viszont fergeteges!
Fél kiló zsenge cukkinit és ugyanennyi friss, hámozott paradicsomot annyi lében megpárolunk, hogy az éppen ellepje a feldarabolt zöldségeket. 20 perc múlva levesszük a tűzről, majd hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, sót, borsot, egy evőkanál olívaolajat, egy csokor friss bazsalikomot, és az egészet összeturmixoljuk. Pár szem rozspehellyel a tetején tálaljuk.
Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok.
A korábbi recepteket ITT találjátok!