Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: folyékony tízórai vagy uzsonna

2020. május 23.
Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Ráadásul percek alatt elkészíthetőek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Testünk 70 %-át víz alkotja. A szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatok akkor működnek megfelelően, és a tápanyagok akkor jutnak el a sejtekhez, ha kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk minden nap. Ha ez nem történik meg, az anyagcserénk lelassul, a szervezet elkezdi a vizet visszatartani, ami puffadáshoz vezethet. Azért is fontos a kontrollált folyadékbevitel, amikor fogyni szeretnénk, mert a zsírégető folyamatok beindulásával a zsírsejtekben tárolt méreganyagok felszabadulnak. Ezeket pedig ki kell mosni a testből. Még egy érv szól a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás mellett: a szomjúságot sokszor tévesen éhségnek érzékeljük. Ezért, ha nem veszünk magunkhoz elegendő folyadékot, többet fogunk enni.

Szilvi receptjei:

Limonádé mint köztes nass

Ha napközben éhesek vagyunk, evés helyett igyunk. De ihatunk desszert gyanánt is. Létezik a katalánoknak egy tradicionális citromtortájuk rozmaringgal, aminek az ízkombinációja limonádéként is fergeteges. Akár egy kancsónyit is meg lehet inni belőle egyszerre, annyira itatja magát, és ha belegondolunk abba, a citromsavval még lúgosítunk is, még jobban esik majd minden pohár. Egy kancsó ásványvízbe/vízbe tegyünk jó sok citromkarikát, egy szál rozmaringot, édesítőszert ízlés szerint és pár darab jégkockát.

Vitaminbomba, ami bronzosít is

Uzsonna helyett igyunk egy rostokban gazdag, gyönyörű színű, vitaminokkal teli alma-répa-cékla turmixot. A friss sárgarépa béta-karotinban gazdag, ami védi a bőrt a káros szabad gyököktől, és egyben segíti a sejtek megújulását, regenerálódását. Ha rendszeresen fogyasztunk belőle, bőrünk egészséges, bronzos szint kap, és gyorsabban barnul le. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Egy régi közmondás szerint: „napi egy alma az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden szempontból különösen értékes táplálék, megéri megfogadni ezt a jó tanácsot.  Vágjunk kisebb darabokra egy közepes répát, egy almát, és egy nyers céklát, tegyük a turmixgépbe, öntsük fel egy liter vízzel, és hosszan, jó két perc alatt turmixoljuk össze.

Varázstea

Illatos lesz a lakás tőle, kicsit emlékeztet a forralt bor mámoros gőzére, pedig csupa-csupa egészség. Kétliteres teáskannához a hozzávalók: 1 filter vaníliás rooibos tea, de bármi más tea is lehet, egy szál citromnád, egy csillagánizs, pár szem szegfűszeg, egy kis darab friss gyömbér, egy csipet vanília, egy darab fahéj, citrusok tetszés szerint. A fűszereket jó 10 percig főzzük össze a vízben, majd 2 percig áztassuk benne a teafiltert. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok!

Ezt is próbáld ki!


Kapcsolódó