10 étel, amiből annyit ehetünk, amennyit akarunk

2020. január 03.
Bár nem létezik olyan étel, amely egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, vannak azért olyanok, amik tele vannak tápanyagokkal és vitaminokkal, annyit ehetünk belőlük, amennyit csak szeretnénk, mégsem hízunk tőlük egy dekát sem. Rossz hír, hogy a csokoládé például biztosan nincs köztük.

Ha az ünnepek után szeretnénk kicsit könnyebbé tenni az emésztésünk dolgát, és olyan ételeket keresünk, amelyekből bátran fogyaszthatunk, Dr. Lusa Young táplálkozási tanácsadó-dietetikus szerint a keményítőt nem tartalmazó zöldségek és gyümölcsök között kell keresgélnünk. Ezek a növények főként vízből állnak, alacsony a kalóriatartalmuk és rengeteg rostot tartalmaznak, ami segíti a teltségérzet kialakulását, így nem érezzük magunkat éhesnek a kevesebb kalória és fehérje bevitele mellett sem.


Szárzeller
A szárzeller közel 95 százaléka víz, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs benne rengeteg tápanyag. A napi K-vitamin szükséglet 30 százalékát fedezi egyetlen adag szárzeller, emellett káliumot, folátot és rengeteg rostot tartalmaz. Ráadásul csupán 6 kalória van egyetlen adagban. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, az antioxidáns-tartalmának nagy részét ugyanis a leszedése után 5-6 nappal elveszíti.

Fodroskel
A szárzellerhez hasonlóan roppant kevés kalóriát tartalmaz a fodroskel is: egyetlen adag csupán 33 kalóriát ad hozzá a napi energiabevitelünkhöz, mégis van benne három gramm fehérje és 2,5 gramm rost. A fodroskel azon kevés zöldségeink egyike, melyek tartalmaznak omega3-zsírsavat. A többi salátaféléhez hasonlóan magas a vitamin- és foláttartalma is.

Áfonya
A zamatos áfonya rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, többet bármely más gyümölcsnél. Ráadásul egy csésze áfonya a napi rostbevitel 14 százalékát fedezi, mindössze 85 kalóriával.

Uborka
A szárzellerhez hasonlóan az uborka is nagyrészt vízből áll, így mindössze 16 kalória van egy adagban. A magok és a héj a zöldség tápanyagban gazdag része, így fogyasszuk hámozatlanul, hogy A-vitaminhoz és béta-karotinhoz jussunk, ami jót tesz a szemeknek.

Paradicsom
A paradicsom legismertebb tápanyagai a likopinok és karotinoidok, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és a növény ragyogó piros színét adják. Emellett magas a paradicsom A-, C- és B2-vitamin tartalma, de rengeteg folátot, krómot, káliumot és rostot is tartalmaz. Ráadásul csak 25 kalória van egy közepes méretű termésben.


Grépfrút
Számos tanulmány kimutatta, hogy a grépfrút hozzáadása az étrendhez segíti a fogyást. Ez annak köszönhető, hogy magas a gyümölcs rosttartalma, ami segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az éhségérzetet. Ráadásul egyetlen gyümölcsben csupán 50 kalória van. A grépfrút állítólag hatékony lehet bizonyos ráktípusok megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és javítja az emésztést is.

Brokkoli
Nyersen vagy párolva a legegészségésebb a brokkoli, amely szulforafánt tartalmaz. Ez a vegyület hatékony rákmegelőző, segít semlegesíteni a szervezetünknek a környezetünkből származó rákkeltő vegyületek romboló hatását. Egyetlen adag brokkoli a napi rostbevitel 20 százalékát fedezi és csak 31 kalóriát tartalmaz.

Sárgadinnye
A sárgadinnye több béta-karotint tartalmaz, mint a hasonló sárga gyümölcsök, például a narancs, a barack vagy a grépfrút. Egyetlen adag sárgadinnye a napi káliumszükséglet egészét fedezi, emellett A- és C-vitamint is tartalmaz, mindössze 55 kalóriában. 

Karfiol
Bár a fehér színe miatt úgy gondolhatjuk, hogy alig tartalmaz tápanyagokat, a karfiol rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Ráadásul még a brokkolinál is kevesebb kalória van benne: egyetlen adagban csupán 25.

Fekete szeder
Rendkívül sokféle jótékony egészségügyi hatása van a fekete szedernek. Egyrészt gazdag C-vitamin forrás, másrészt sejtvédő antioxidánsból is sokat tartalmaz. A hasmenés leküzdésére, a koncentrációs készségre, az érfal erősítésére és a bőr fiatalságának megőrzésére is hatékony a szeder. Ráadásul csupán 62 kalória van egy adag gyümölcsben.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash