A koronavírus-járvány olyanokból is előhozta a péket és a cukrászt, akik eddig csupán ritkán merészkedtek a konyhába. Ha unjuk már Chrissy Teigen banánkenyerét és a kovászolást, nekünk találták ki a focacciasütést.
Az olasz klasszikus alapreceptjét ezúttal nem csak egyszerűen megpakoljuk a finom zöldfűszerekkel, olívával. Mindenféle színes-szagos magokkal, paradicsommal, chilivel, hagymával és akár ehető virágokkal műalkotássá, ehető képekké varázsolhatjuk őket. Csak legyen szívünk megenni, ha kisült!
A focaccia receptje és elkészítése nagyon egyszerű, mintha csak pizzát sütnénk.
Focaccia (olasz lepénykenyér):
500 gramm liszt
2 csapott kávéskanál só
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál olívaolaj
3,5 dl meleg víz
A lisztet keverjük össze a sóval, az élesztővel, a kristálycukorral, az olívaolajjal és a vízzel, majd gyúrjunk belőle ruganyos tésztát körülbelül 5 perc alatt. Egy nagy tál alját olajozzuk ki, ebben kelesszük a tésztát egy órán át, vagy amíg kétszeresére nem dagad. Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre. Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre a tésztát, gyúrjuk át, majd kelesszük újabb egy órán át, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Ha ismét a kétszeresére nőtt a tészta, nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőlapunk. Nyomkodjunk a tetejébe apró mélyedéseket, ezekbe helyezzük el a megtervezett mintánknak megfelelően a különböző feltéteket.
Fotó: Unsplash