5 tipp, hogy a fagyasztott hasábburgonya tökéletes legyen

2020. július 15. |

Bár a gyors ebédhez tökéletes megoldásnak tűnik a fagyasztott hasábburgonya készítése, mégsem sikerül mindig olyan ropogósra, aranybarnára, ahogy szeretnénk. Mi a titok? Mire kell figyelnünk, hogy mindig olyan legyen a sült krumpli, amilyenről álmodtunk?

Gyors és finom köret a fagyasztott hasábburgonya, ám nem mindegy, hogyan készítjük el. Mire kell ügyelnünk, hogy boldogan ropogtathassuk az aranybarnára sült krumplicsíkokat?

1. Ne hagyjuk kiolvadni

Alaposan melegítsük elő a sütőt, mielőtt betennénk a sütőlapon szétterített fagyasztott sültkrumplit. Ha nem elég meleg a sütő, a krumpli csak kiolvad, puha lesz és szétmálló. Ezzel szemben forró sütőben ropogósra sül kívül, belül omlós marad. Ugyanezért ne olvasszuk ki soha sütés előtt a fagyasztott krumplit. 

2. A sav kihozza a krumpli ízét

A fagyasztott sültkrumplit tálaljuk valamilyen savas kémhatású étellel. Nem véletlenül olyan népszerű a ketchup. Ám nem kell itt megállnunk. A citromlé, ecet, csípős szósz vagy valamilyen savanyúság szintén kiemeli a sült burgonya gazdag ízét. A citromlével, ecettel akkor spricceljük le finoman a krumplit, mikor kihúzzuk a sütőből. Ám bánjunk óvatosan a folyadékkal, nehogy eláztassuk a burgonyát. 

3. Süssük rácson sütőlap helyett

Bár leggyakrabban sütőlapon vagy tepsin sütjük a burgonyát, érdemes kipróbálni, hogy rácson helyezzük el a fagyasztóból kivett hasábburgonyát. Így a sütőben a meleg sokkal akadálytalanabbul áramolhat, és egyenletesebben átsüti a krumplit, amely valóban aranybarna lesz. 

4. Még forrón sózzuk meg

Ha a sószemcsék lehullnak a krumpliról, valószínűleg rossz időpontban szórtuk meg. Amint kivettük a sütőből, azonnal sózzuk. Az is segíthet, ha finom sót használunk a nagyobb szemcsék vagy kristályok helyett. 

5. Zöldfűszerek az extra ízért

Bár klasszikus a sós hasábburgonya, érdemes kipróbálni más fűszereket is. A fokhagymapor, friss rozmaring, füstölt só vagy szarvasgomba új szintre emelheti a sült krumplit.

Olvastad már?

10 zseniális ötlet, hogy ne kelljen kidobni az ételmaradékokat

10 zseniális ötlet, hogy ne kelljen kidobni az ételmaradékokat

A fenntartható életmódhoz a fenntartható étkezés is hozzátartozik. Nem csupán az alapanyagok szezonalitása, de az ételmaradékok kezelése is fontos tényező. Ezúttal 10 praktikus tippet hoztunk azoknak, akik nem szeretnék, hogy a szemetesükben landoljon bárminemű élelmiszer.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve