Cukorfüggőség? Lehet, hogy nem alszol eleget!

2020. február 24.
Azt már eddig is tudtuk, hogy az alvásminőségre nagy hatása van annak, hogy délután vagy este mit fogyasztunk, de most fordítsuk meg a kérdést: ha azt vesszük észre magunkon, hogy sok édességet ennénk, elképzelhető, hogy ennek a hátterében az áll, hogy rosszul alszunk.

Ha feltűnt, hogy mostanában sok cukros vagy zsíros ételt fogyasztasz, ennek lehet az az oka, hogy nem alszol eleget – véli az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) lapjában megjelent tanulmány, amelyről a CNN közölt összefoglalót. A Columbia Egyetem kutatói egy egyéves program keretében 500 nő alvásminőségét és étkezési szokásait vizsgálták, és az eredményekből arra következettetek, hogy minél rosszabbul és minél kevesebbet alszunk, annál inkább fogyasztunk hozzáadott cukrokat, telített zsírokat és koffeint.

A tudósok szerint ez a következtetés azért is fontos, mert a nők esetében gyakori a rossz alvás és a magas az elhízás kockázata. „Sokáig dolgozunk, későn vacsorázunk, és nem figyelünk arra, hogy az alvás milyen fontos az egészségünk megőrzése szempontjából – mondja dr. Brooke Aggarwal, a kutatásban résztvevő professzor. – A tanulmány a jó, minőségi alvás szerepét hangsúlyozza az egészséges testsúly, valamint a szív- és érrendszer egészségének megőrzése érdekében.”

Összefüggés a rossz alvás és az ártalmas étkezés között

Az egyik oka annak, hogy a kialvatlanság túlevéshez vezet, hogy az éhségérzet ilyenkor erősebb, és kevésbé érvényesülnek a jóllakottságról üzenő hormonok jelei. „Azt már korábban kimutatták, hogy alváshiány esetén a hormonjaink éhségérzetet generálnak – magyarázza dr. Aggarwal. – Továbbá felborul az éhséget, illetve a jóllakottságot jelző hormonok egyensúlya.”

Ezt már olvastad?

Az álmatlanság befolyásolhatja a hippokampusz működését is, az agynak azon területét, amely az ételfogyasztást irányítja. Ha a hippokampusz a normálistól eltérően működik, akkor nehezebb ellenállni az egészségtelen ételek iránti vágynak. „Amikor fáradtak vagyunk, kevésbé racionális, inkább érzelmi döntéseket hozunk” – mondja dr. Maya Adam, a Stanford Egyetem egészségoktatási központjának igazgatója.

Hogyan aludjunk jobban?

Fontos megértenünk, hogy mi áll az alvásproblémánk hátterében, ez ügyben érdemes orvoshoz fordulni, álmatlanság esetén pedig a kognitív viselkedésterápia lehetőségén is gondolkodjunk el. Dr. Aggarwal szerint a jól alvást segíti a sötét és hűvös hálószoba, amiben nem villog a mobiltelefon fénye. Hasznos lehet valamilyen csendes tevékenység is lefekvés előtt, például egy meleg fürdő vagy a könyvolvasás.

Szerző: Csillag Katalin, a Centrál Médiaakadémia hallgatója

Fotó: Getty Images