Az őszi–téli szezonban a szokásosnál is jobban megéri édes gyümölcsökkel kísérni a húsokat, hiszen ezekből a párosításokból nagyon gazdag, izgalmas, telt ízű ételek készülhetnek. Az alábbi receptben a datolya édességét különböző savak – a fehérbor, az almaecet és a citromlé – egyensúlyozzák, a kakukkfű pedig frissességet ad a recepthez. A puhára fonnyadt hagymahalmok sem maradhatnak ki, amik a ropogós bőrű, belül mégis omlós csirkemellet kísérik. Ropogós tepsis burgonyával tálalva tökéletes fogás – akár az ünnepi asztalra is!
Hozzávalók:
- 4 darab csontos csirkemell
- só és bors
- 2 ek. szőlőmagolaj
- 4 ek. sózatlan vaj
- 10 db mogyoróhagyma, megpucolva, meghámozva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 8-10 ág friss kakukkfű
- 1/2 csésze fehérbor
- 1 és 1/2 csésze csirkealaplé
- 8 nagyobb (Medjool) datolya
- 2/3 csésze magozott olíva, összezúzva
- 1 és 1/2 ek. almaecet
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Sütés előtt 30 perccel hagyjuk a csirkemelleket szobahőmérsékletűre melegedni. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- A csirkemelleket törölgessük szárazra, és sózzuk-borsozzuk őket mindkét oldalon. Egy nagyobb öntött vas serpenyőt tegyünk a sütőbe 15 percre, majd helyezzük át a tűzhelyre, és öntsük bele a szőlőmagolajat. Gyújtsunk alá, állítsuk a fokozatot közepesre – a lényeg, hogy az olaj legyen jó forró.
- A csirkemelleket először a bőrös oldalukkal pirítsuk ropogósra, egyesével süssük őket, hogy tényleg szépen lepiruljanak. Ha elkészültünk, hagyjunk körülbelül 1 evőkanálnyi olajat a serpenyőben, a többit öntsük le. A csirkemelleket tegyük félre.
- Közepes lángon olvasszunk meg 2 evőkanál vajat, majd dobjuk rá a mogyoróhagymákat. 5-6 percig pirítsuk őket, míg kicsit karamellizálódnak. Dobjuk rá a fokhagymát és 1 ág kakukkfüvet, majd még 1 ek. vajat. Ízesítsük sóval és borssal. Mikor a hagymák kicsit megfonnyadtak, öntsük rájuk a bort, majd redukáljuk a mártást körülbelül a felére. Dobáljuk bele a datolyákat és az olívákat.
- A csirkemelleket bőrös oldalukkal felfelé helyezzük a serpenyőbe, és tegyük az egészet a sütőbe úgy 20 percre.
- A csirkemelleket vegyük ki, a szószhoz pedig adjuk hozzá az almaecetet, és még kicsit forraljuk, hogy besűrűsödjön. Ha kész, adjuk hozzá a maradék 1 ek. vajat és a citromlevet. Ízesítsük tovább ízlés szerint.
- A csirkemelleket tegyük vissza a szószba, azonnal, melegen tálaljuk a maradék kakukkfűágakkal díszítve.
PureWow