Az olaszok népszerű lepénykenyere már nálunk is ismert, de sokan nem mernek nekifogni ennek a spéci tésztának. A focaccia tulajdonképpen attól finom, hogy kívül ropogós, belül puha, és hogy a tetejébe vájt mélyedésekben megáll az isteni olívaolaj. Mivel a recept alapja, hogy bőkezűen bánunk az olívaolajjal, érdemes jó minőségű olajat használni, dehát azt alapvetően sem árt. A focacciában az a legjobb, hogy nagyon jól variálható: telepakolhatjuk paradicsommal, friss zöldfűszerekkel, rakhatunk rá sajtokat vagy akár sült zöldségeket is. Mártogathatjuk, és ehetjük önmagában, de csinálhatunk belőle szendvicset is, egyszóval érdemes házilag sütni, mert biztosan nem marad a nyakunkon. Az alábbi recept szárított élesztővel készül, ezért nem kell bajlódni a dagasztással, azt viszont mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy a tésztát többször is kell majd pihentetni, szóval ha focacciasütésre adjuk a fejünket, ne sajnáljuk rá az időt!
Hozzávalók:
- 2 és 1/4 tk. szárított élesztő
- 2 tk. méz
- 620 gramm finomliszt
- 5 tk. só
- 6 ek. extraszűz olívaolaj
- 4 ek. sózatlan vaj
- nagyszemű só
- 2-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a szárított élesztőt és a mézet körülbelül 2 és fél csésze langyos vízzel. Ha alaposan elkevertük, hagyjuk állni körülbelül öt percig, míg az élesztő kicsit felhabosodik vagy krémesedik.
- Keverjük bele a lisztet, óvatosan forgassuk össze, míg homogén masszát kapunk. Ízesítsük bőven sóval!
- Egy nagyobb tálba (amiben elfér majd a tészta, és amit be tudunk tenni a hűtőbe) öntsünk 4 ek. extraszűz olívaolajat, majd egy spatulával szedjük rá a tésztánkat. Forgassuk össze az olajjal, hogy az mindenhol beborítsa, majd fedjük le fóliával, és hagyjuk pihenni – körülbelül 8 órára, vagy még ideálisabb esetben egy éjszakára. Ha mindent jól csináltunk, a tészta kétszeresére dagad majd.
- Egy szögletes tepsit alaposan vajazzunk ki, majd 1 ek. olívaolajat öntsünk még a tepsi közepébe. Közben a tésztát kicsit hajtogassuk meg a tálban úgy, hogy villával behúzkodjuk a széleket középre – körbe haladva, hogy megtartsuk az eredeti gömbformát. Ha kész, a tésztát oszlassuk el egyenletesen a tepsiben, és hagyjuk 1,5–4 órát kelni szobahőmérsékleten.
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, a megkelt tészta felszínét pedig újból olajozzuk meg 1 ek. olívával. Az ujjainkkal képezzünk kicsi bemélyedéseket a tészta felszínén. Szórjuk meg nagyszemű sóval, és 20-30 perc alatt süssük aranybarnára! Fokhagymával, friss rozmaringgal tálaljuk!
Forrás: BonAppetit Fotó: GettyImages