Itt a focacciaművészet, az Instagram új őrülete

2020. június 02.
Ha a kenyérsütés már túl egyhangú, ám süteményre nem vágyunk, valószínűleg jó esélyünk van rá, hogy beszippant az Instagram legújabb őrülete: a focaccia művészi szintre emelése. De ha nem sütünk egyetlen tepsivel sem, akkor is garantáltan elgyönyörködünk majd a műalkotásokban.

A koronavírus-járvány olyanokból is előhozta a péket és a cukrászt, akik eddig csupán ritkán merészkedtek a konyhába. Ha unjuk már Chrissy Teigen banánkenyerét és a kovászolást, nekünk találták ki a focacciasütést.

Az olasz klasszikus alapreceptjét ezúttal nem csak egyszerűen megpakoljuk a finom zöldfűszerekkel, olívával. Mindenféle színes-szagos magokkal, paradicsommal, chilivel, hagymával és akár ehető virágokkal műalkotássá, ehető képekké varázsolhatjuk őket. Csak legyen szívünk megenni, ha kisült!

View this post on Instagram

Fitting with the current trend I've made a garden foccacia which involved making a garden design with all kinds of veg. Whilst the final effect is awesome it was really simple and fun to do so I'd thoroughly recommend trying it yourself! (I've put my recipe up on my blog if you need some inspiration)🌻It's been so lovely spending more time in nature the past few weeks. Being home I've been going on more walks through the woods than ever before and have been watching the trees and flowers change each day. Whilst everything in the world is looking a little troubling it's lovely being able to appreciate the things closer to home and to be able to still go out and appreciate them 🌻🌻🌻 • • • • • • • • • • #bread #foccacia #foccaciabread #foccaciaart #stayhome #stayhomegetcooking #baking #bbcgoodfood #bakersofinstagram #baker #foodblog #foodblogger #foodstagram #sunflower #breadart #patisserie #coronacooking #easybaking #mentalhealthawarenessmonth #mentalhealth #cookingwiththekids

A post shared by Emma Hawkins (@themindfulnesskitchen) on

A focaccia receptje és elkészítése nagyon egyszerű, mintha csak pizzát sütnénk. 

Focaccia (olasz lepénykenyér):
500 gramm liszt
2 csapott kávéskanál só
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál olívaolaj
3,5 dl meleg víz

A lisztet keverjük össze a sóval, az élesztővel, a kristálycukorral, az olívaolajjal és a vízzel, majd gyúrjunk belőle ruganyos tésztát körülbelül 5 perc alatt. Egy nagy tál alját olajozzuk ki, ebben kelesszük a tésztát egy órán át, vagy amíg kétszeresére nem dagad. Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre. Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre a tésztát, gyúrjuk át, majd kelesszük újabb egy órán át, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Ha ismét a kétszeresére nőtt a tészta, nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőlapunk. Nyomkodjunk a tetejébe apró mélyedéseket, ezekbe helyezzük el a megtervezett mintánknak megfelelően a különböző feltéteket.

View this post on Instagram

Garlic herb and spring veggie focaccia. 🌱 . Light and crispy on the outside, red onions & spring asparagus make a beautiful addition to this classic bread. . I forever love just about any bread that is served warm and fresh right out of the oven. But there’s something extra magical about warm focaccia. . Hubs asked why I did focaccia bread bread today.. it’s been a week and I long for a nice freshly baked bread. I hope y’all are doing alright and keeping your sanity. I am beginning to doubt my own. . Check out for more focaccia art with @blondieandrye @wildcraftfocaccia and @vineyardbaker . Absolutely tops! . . . . . #foccacia #foccaciaart #breadmaking #bread #italianbread #quickbread #easybread #yeastbread #foodporn #breadporn #italianfood #hautecuisines #food52 #breadsofinstagram #instabread #stayhome #restezalamaison #breadtalk #bakefromscratch #staythefuckhome #breadtrend #paysdegexmum #livinginfrance #eatingwell #frenchified_wife #dinner #recettesfaciles #jour7

A post shared by Janie 🇫🇷/🇨🇭 (@frenchified_wife) on

Fotó: Unsplash

Olvastad már?