Magyarországon leginkább a görög salátánkban szoktunk találkozni feta sajttal, de ha Görögországban járunk, láthatjuk, mennyire sokoldalúan használják fel ezt a helyi jellegzetességet: legtöbbször például paradicsomos vagy mézes szószokban sütik fantasztikusan krémesre. A sült fetában az a legjobb, hogy borzasztóan egyszerű, arra viszont érdemes figyelni, hogy nem minden feta, ami annak tűnik – az igazi feta juhtejből, esetleg juh- és kecsketej keverékéből készül, nekünk is ilyet érdemes választanunk. A fodros kel és a csicseriborsó laktatóvá és vitamindússá teszik ezt a fogást, de ízlés szerint turbózhatjuk még kedvenc leveles zöldjeinkkel, zöldségeinkkel vagy akár olajos magvakkal is!
Hozzávalók:
- extraszűz olívaolaj
- 1 közepes mogyoróhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 nagy csokor fodroskel
- 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, összezúzva
- só és bors
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva
- 300 gramm feta, kockákra vágva
- 1 citrom leve
- pita a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy közepes öntöttvas serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon, dobjuk rá a mogyoróhagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Dobjuk a fodroskelt a hagymára, ízesítsük sóval és borssal, hagyjuk kicsit megfonnyadni. Adjuk hozzá a fokhagymát, és dobjuk rá a csicseriborsót, majd rendezzük rá a fetaszeleteket.
- A serpenyőt tegyük a sütőbe és süssük 10-15 percig, míg a feta megolvad kicsit. Locsoljuk meg citromlével, ízlés szerint még egy kevés olívaolajjal, friss pitával tálaljuk.
Forrás: PureWow