Vega lakoma: sült feta fodroskellel és csicseriborsóval

2021. február 11.
Aki járt már Görögországban, és kóstolt igazi sült fetát, annak nem kell magyaráznunk, miért érdemes elkészíteni az alábbi receptet. Ha pedig még sosem próbáltad, ezzel a fogással mindjárt kedvet csinálunk hozzá!

Magyarországon leginkább a görög salátánkban szoktunk találkozni feta sajttal, de ha Görögországban járunk, láthatjuk, mennyire sokoldalúan használják fel ezt a helyi jellegzetességet: legtöbbször például paradicsomos vagy mézes szószokban sütik fantasztikusan krémesre. A sült fetában az a legjobb, hogy borzasztóan egyszerű, arra viszont érdemes figyelni, hogy nem minden feta, ami annak tűnik – az igazi feta juhtejből, esetleg juh- és kecsketej keverékéből készül, nekünk is ilyet érdemes választanunk. A fodros kel és a csicseriborsó laktatóvá és vitamindússá teszik ezt a fogást, de ízlés szerint turbózhatjuk még kedvenc leveles zöldjeinkkel, zöldségeinkkel vagy akár olajos magvakkal is!

recept-sult-feta-fodroskel-csicseriborso-vega

Hozzávalók:

  • extraszűz olívaolaj
  • 1 közepes mogyoróhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 nagy csokor fodroskel
  • 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, összezúzva
  • só és bors
  • 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva
  • 300 gramm feta, kockákra vágva
  • 1 citrom leve
  • pita a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy közepes öntöttvas serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon, dobjuk rá a mogyoróhagymát, és pirítsuk üvegesre.
  2. Dobjuk a fodroskelt a hagymára, ízesítsük sóval és borssal, hagyjuk kicsit megfonnyadni. Adjuk hozzá a fokhagymát, és dobjuk rá a csicseriborsót, majd rendezzük rá a fetaszeleteket.
  3. A serpenyőt tegyük a sütőbe és süssük 10-15 percig, míg a feta megolvad kicsit. Locsoljuk meg citromlével, ízlés szerint még egy kevés olívaolajjal, friss pitával tálaljuk.

Forrás: PureWow

Olvass tovább!