Igaz, hogy minden török büfében vehetünk magunknak falafelt, mégis jobban járunk, ha mi magunk készítjük el ezeket a csicseriborsós golyócskákat. Egyrészt azért, mert így kedvünk szerint alakíthatjuk az ízvilágot, másrészt azért, mert a belül puha, kívül ropogós friss falafelnél csak alig van jobb dolog a világon. Készítsük el hozzá ezt a fokhagymás, zöldfűszerekkel turbózott tahinis krémet is, hogy igazán közel-keleties legyen a hangulat.
Hozzávalók:
A tahini szószhoz:
- 120 gramm tahini
- 10 gramm friss koriander
- 10 gramm friss petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 citrom leve
- 1 ek. méz
A falafelhez:
- 100 gramm apróra vágott brokkoli
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve
- 60 gramm finomliszt
- 35 gramm szezámmag
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 tk. őrölt kömény
- 8 gramm friss koriander
- só és bors
- extraszűz olívaolaj
- 180 gramm reszelt gouda sajt
- 6 friss pita melegen
- a tálaláshoz pácolt lilahagyma, saláta, és friss fűszernövények
Elkészítés:
- A fűszeres tahinihez az összes hozzávalót dobjuk egy turmixba, és 1/4 csésze vízzel keverjük krémesre. A kész mártást ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
- A falafelhez a brokkolit robotgépben aprítsuk egészen finomra, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, a lisztet, a szezámmagot, a köményt, a koriandert és a petrezselymet – ízesítsük sóval és borssal. A robotgép segítségével készítsünk homogén masszát. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, a lényeg, hogy olyan állagot kapjunk, amiből könnyedén tudunk golyókat formázni.
- A megformázott falafelt előmelegített sütőben süssük aranybarnára néhány perc alatt. Ekkor vegyük ki, szórjuk meg őket reszelt sajttal, és tegyük vissza még 1-2 percre, míg a sajt megolvad.
- A falafelt tálaljuk friss salátával, meleg pitával, friss fűszernövényekkel megszórva, és persze a zöld fokhagymás tahini kíséretében!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images