5 recept, amellyel növényi forrásból fedezhetjük a fehérjeszükségletünket

2021. március 10.
Tévhit, hogy csak a csirkemell-rizs kombóval tudjuk fedezni a megfelelő fehérjeszükségletünket! A növényi fehérjeforrások nem teljes értékűek, de gabonák és hüvelyesek kombinálásával, „komplettálásával” teljes értékűvé tehetjük őket: azaz érdemes értékes gabonákat és hüvelyeseket is fogyasztanunk rendszeresen. Hogy mindezt milyen ételekkel tegyük? Mutatjuk!

Fehérje babból

Ez az avokádós-babos tészta készülhet akár teljes kiőrlésű vagy zöldségtészta alappal is, hogy még egészségesebb legyen, de eredeti formájában is tele van fehérjével (100 grammjában 5,2 gramm), ráadásul állati összetevőt sem tartalmaz!

Fehérje csicseriborsóból

A csicseriborsó fehérjetartalma zseni, 100 grammjában 20 gramm fehérje található, ráadásul ez a recept még kuszkuszt is tartalmaz, amely lassú felszívódása miatt ideális szénhidrátforrás.

Fehérje tofuból

Az ázsiai ételek többnyire azon az elven készülnek, hogy egy csomó finom zöldséget és valamilyen fehérjét (jelen esetben például tofut, aminek 100 grammjában 8,1 gramm fehérje található) alaposan összepirítunk egy wokban, szórunk rá egy rakás fűszert meg néhány szószt, és már tálalhatjuk is egy szép tányér gőzölgő főtt rizs mellé.

Fehérje sárgaborsóból

Szinte hihetetlen, de 100 gramm sárgaborsóban 23,8 gramm fehérje található, ráadásul nagyon olcsón beszerezhető és sokféle fűszerrel kombinálható. Az alábbi, indiai ihletésű főzelék hamar elkészül, a technológia pedig alkalmazható más téli zöldségekkel, például krumplival vagy csicseriborsóval is.

Fehérje quinoából

A quinoa a legmagasabb fehérjetartalmú (ál)gabona, 100 grammjában 14,1 gramm fehérje található. Az alábbi vegetáriánus ételben quinoa kerül a töltelékbe, aminek diós ízvilága nagyon jól megy a tök édességéhez.