A banánkenyeret legtöbben reggelire ajánlják, ugyanis tökéletes energiaforrás a napkezdéshez. Különösen igaz ez akkor, ha olyan finomságokkal turbózod fel, mint a kávé, a csokicseppek és a földimogyoró! Ha napközben sem hagy nyugodni a gondolat, hogy még van belőle, ne kínozd magad: engedj a csábításnak, és járj rá, amikor kedved tartja!
Ne feledd, banánkenyérbe csak a megbarnult, puha és édes illatú banán való, a szép sárga héjú gyümölcsből készítve nem lesz ugyanolyan jó a végeredmény – sem az állagát, sem az ízét tekintve!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 230 g érett banán (ezt kb. 2 banán teszi ki)
- 230 g nádcukor
- 200 ml natúr joghurt
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1 csésze kávé
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 30 g csokicsepp
- 30 g pirított földimogyoró (lehetőleg só nélkül!)
Így készül:
- Egy tálban összekeverjük a joghurtot és a szódabikarbónát, és 5 percig állni hagyjuk. Ha ez letelt, hozzáöntjük az olvasztott (de nem forró!) vajat, a nádcukrot, a sót és a tojásokat.
- Robotgéppel alaposan kikeverjük a tésztát, majd jöhet bele a kávé! Azt is elkeverjük, azután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és jól eldolgozzuk.
- Villával összetörjük a meghámozott banánt, az így kapott pürét pedig fakanállal beleforgatjuk a tésztába a csokicseppekkel és az elnagyoltan felvágott mogyoródarabokkal együtt.
- A masszát egy sütőpapírral kibélelt, négyszögletes sütőformába öntjük (a miénk 24 cm hosszú és 12 cm széles), és 180° C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 50-60 percig sütjük, de mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk, hogy biztosan átsült-e. Ha a sütemény teteje túlzottan pirulni kezdene, letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral.
- Ha kész, sütőrácsra borítjuk, és szeletelés előtt megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
Fotó: Getty Images