Banánt együnk, ha fogyni akarunk? Igen!

2021. január 06.
A közkeletű nézet szerint egy banán elfogyasztása felér egy szelet tortával. A helyzet azonban szerencsére nem ennyire egyszerű és sarkos, így a banán remekül beilleszthető az étrendünkbe akkor is, ha fogyni szeretnénk.

Az egészségünk érdekében minél több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Sőt, ha fogyni akarunk, akkor sem árt, ha az étrendünk nagyobbik részét ezek teszik ki. Na de éppen a banán?! A szakértők szerint igen: akár a fogyás, akár az egészségünk javítása a cél, a banánnal csak nyerhetünk, ami leginkább a magas rosttartalmának köszönhető.

banan-fogyas-dieta

Tápanyagtények

Tény, hogy a banán a magasabb kalóriatartalmú gyümölcsök közé tartozik: míg egy adag eperben (körülbelül nyolc szem) csak 50 kalória van, addig egy banán 110-et tartalmaz. Viszont az a tény, hogy a banánban rengeteg növényi tápanyag található a vitaminok (A- és C-vitaminban gazdag) és ásványi anyagok (káliumot nagy mennyiségben, kisebb mennyiségben vasat tartalmaz) mellett, máris más megvilágításba helyezik az energiatartalmát. Ráadásul emellett a banán gazdag rostforrás, így a vércukorszint szabályozásához is nagyban hozzájárul.

Fontos a változatosság, hiszen a banánban rengeteg kálium található, ám más gyümölcsök más tápanyagokkal járulhatnak hozzá a szervezetünk működéséhez. Jó, ha tudjuk, hogy a körte és az alma rosttartalma is magas, a meggy, avokádó vagy szőlő esetén viszont nem éri el a banánét a rosttartalom.

Miért jó a fogyókúrázóknak?

„A banán rengeteg tápanyagot tartalmaz. A rost, kálium, B6- és C-vitamin mellett magnézium- és mangántartalma is számottevő – mondta Celsea Tersavich dietetikus. – A rostok segítenek abban, hogy minél tovább megmaradjon a teltségérzetünk, így lehet, hogy a banán kalóriatartalma magas más gyümölcsökhöz képest, ám összességében kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe a nap folyamán.”

A rost az, ami a fogyókúra esetén kulcstényező. Egy banán a napi ajánlott rostbevitel 12 százalékát fedezi. A magas rosttartalmú étel fogyasztása önmagában 30 százalékkal csökkenti a hízás esélyét.

Naponta két adag vagy ennél több gyümölcs fogyasztása ajánlott. Ezek egyikének a banán tökéletes választás: egy közepes méretű gyümölcs pont megfelelő, ha fogyni szeretnénk.

Olvastad már?

Számít, mennyire érett?
Nincs különbség a túlérett és a még szinte zöld banán tápanyagtartalma között a szakember szerint, azonban az íz és a szénhidráttartalom szempontjából lehet eltérés.
A zöldebb, kevésbé érett banánoknak magasabb a keményítőtartalma, különösen a vízben kevésbé oldódó, ellenálló keményítőé. Ez a fajta keményítő roppant előnyös a fogyás szempontjából, mert lassabban emészthető, így a teltségérzet tovább tart. „Ahogy a banánok érnek, a keményítő természetes cukorrá alakul, ami a gyümölcs puhaságát és édes ízét adja” – magyarázta Tersavich. És bár finomabb így a gyümölcs, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai kissé csökkennek az érés során.

A diabéteszben és inzulinrezisztánciában szenvedők szempontjából fontos ez különösen, akiknek jobban oda kell figyelniük vércukorszintjük egyensúlyban tartására és étrendjükre. „A diabéteszesek számára az éretlenebb banán a jobb választás, ez lassabban, egyenletesebben emeli csak meg a vércukorszintet”  – mondta a dietetikus, aki arra is figyelmeztetett, hogy a zöldebb banánokat nehezebb megemészteni, így akinek emésztési vagy bélrendszeri problémái vannak, gyakran küzd székrekedéssel, jobb, ha kerüli az ilyen gyümölcsöt.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash