Gyors indiai húsgolyók vajas-paradicsomos mártással

2021. október 14.
Szaftos húsgolyók illatos, krémes paradicsomos mártásban – az indiai konyha nyugaton is népszerű butter chickenje ezúttal omlós húsgolyókkal készül!

Azért éri meg húsgolyót készíteni, mert így általában a szárazabb húsokból is szaftosabb fogás kreálható, ráadásul többnyire a gyerekek is szívesebben megeszik. Az alábbi recept különlegessége az illatos, melengető fűszerekkel turbózott indiai mártás, ami telt ízű és borzasztóan krémes, és amiben a neve ellenére csak két evőkanál vaj kerül. A butter chicken az indiai konyha egyik legnépszerűbb fogása, a kívül ropogós, belül puha húsgolyókkal pedig csak még pazarabb lesz az élmény, de vegák nyugodtan elkészíthetik zöldségekkel vagy tofuval is.

recept-indiai-vajas-csirke-husgolyo

Hozzávalók:

  • 500 gramm darált csirkehús (pulyka is lehet)
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze pankomorzsa
  • só és bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2-3 centis friss gyömbérdarab reszelve
  • 1 ek. garam masala
  • 2 ek. currypor
  • 1/2 tk. sáfrány
  • 1 ek. cayenne bors
  • 1 konzerv passzírozott paradicsom
  • 1 konzerv zsíros kókusztej
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 2 ek. vaj
  • friss koriander a tálaláshoz
  • jázmin- vagy basmati rizs köretnek

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral!
  2. A húst, a tojást és a pankomorzsát borítsuk egy tálba, ízesítsük sóval és borssal! A kezeinket kenjük be olívaolajjal, gyúrjuk össze a masszát, majd formázzunk húsgolyókat a keverékből – nagyjából 15-20 darabot fogunk kapni. Helyezzük el őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. A húsgolyókat nagyjából 15 perc alatt süssük meg a sütőben!
  4. Közben egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és nagyjából 5 perc alatt pároljuk üvegesre! Dobjuk hozzá a reszelt gyömbért és fokhagymát, főzzük őket további 5 percig. Ízesítsük sóval és borssal!
  5. Fűszerezzük az alapot garam masalával, curryporral, kurkumával és cayenne borssal, majd öntsük fel az egészet a paradicsompasztával és a kókusztejjel! Ha szükségesnek látjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet is.
  6. Hagyjuk felforrni a szószt, hogy kicsit besűrűsödjön, majd keverjük bele a joghurtot és a vajat is! Végül dobjuk bele a húsgolyókat, és néhány percig együtt is főzzük őket.
  7. A húsgolyókat főtt rizzsel, friss korianderrel és extraadag joghurttal tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: GettyImages

Olvass tovább!