A hűvösebb reggeleken gyakran eszünk gyümölcsös főtt zabkását. Azonban amikor már látom, hogy a gyerek kicsit unja, akkor bevetem a nagyágyút, amire soha nem tud nemet mondani: a zabkásafelfújtat! Nem kell azonnal legyinteni, hogy biztos nagyon sok időm van reggelente, hogy ilyenekkel tudok vacakolni, higgyétek el – vagyis inkább ne, próbáljátok ki! –, tényleg nem tart tovább az előkészítése 5 percnél! Amíg pedig sül, addig össze tudjuk magunkat és a gyereket is szedni, hogy időben elindulhassunk a suliba!
A zabkása örök, csak az évszakok változnak
Tudom, hogy a zabkása szó hallatán sokan valami ehetetlen, túlzottan reform, fűrészporos ételre gondolnak. Szerencsére ez egyáltalán nem igaz! Ha jól készítjük el, akkor – akár zabkásafelfújt formájában – szinte vetekszik egy édességgel!
Nyáron az egyéjszakás zabkása-variációk mennek nálunk, friss idénygyümölcsökkel. Este előkészítem, és reggel pár perc alatt már tálalom is. A hűvösebb reggeleken pedig vagy főzök 5 perc alatt egy tál fahéjas vagy csokis zabkását, vagy ha kicsivel több idő van, akkor összedobok egy klasszikus sült zabkását, esetleg elkészítem ezt a csokis-áfonyás zabkásafelfújtat.
Csokis-áfonyás zabkásafelfújt
Ha szeretnéd a gyümölcsös, rostban gazdag reggelit édességként “„” a családnak vagy a gyerkőcnek, akkor próbáld ki a zabkását zabkásafelfújt formájában. Ami a jó hír, hogy semmivel nem több előkészíteni ezt a finomságot, mint néhány szendvicset összedobni. Kb. 5 perc az előkészítése, és 25 percig kell sütni. Ha ezzel kezded a reggelt, akkor amíg felöltöztök, addig meg is sül a zabkása, és amint kijön a sütőből, már ehetitek is.
Nálunk a gyermekem minden egyes alkalommal – mondhatni, hogy – örömtáncot jár, amikor kiderül, hogy reggelire ez lesz, mert szerinte ez olyan, mint egy csokis muffin.
Zabkásafelfújt-recept
Nekünk a 2 nagy kedvenc ízkombinációnk a csokis-áfonyás és a fahéjas-szilvás zabkásafelfújt. Azonban ha szeretnéd variálni, akkor csak a képzeleted szabhat határt. Bármilyen gyümölcsöt használhatsz hozzá, kakaópor helyett tehetsz bele fahéjat, vagy akár teljesen ki is hagyhatod ezeket.
Szezonon kívül fagyasztott áfonyával is készítheted. Nem kell előre kiolvasztani a gyümölcsöt, mehet bele fagyott állapotban. Azonban azzal számolj, hogy egy picit nyersebb lesz a tészta a fagyasztott gyümölcs víztartalma miatt. De ettől ugyanúgy fogyasztható, hiszen ez belül nem egy klasszikus nyers tészta, amiről már gyerekként megtanultuk, hogy nem ehető.
Ez a receptem megjelent már a YouTube-on is videós formában, és több kérdés is érkezett, hogy a mogyoróvajat mivel lehet helyettesíteni, ha nincs, vagy nem szeretitek. Ebben az eseteben a fél helyett egy egész banánt és 1 teáskanál olajat tegyél bele.
Csokis-áfonyás zabkásafelfújt
Hozzávalók:
- 45 g zabpehely
- ½ banán
- 30 g mogyoróvaj
- 1 tk. cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- ½ tk. sütőpor
- 100 ml növényi tej
- ½ csésze áfonya
- tetejére csokichips (opcionális)
Elkészítés:
- Az áfonya és a csokichips kivételével mindent beleteszünk egy turmixba, és alaposan összeturmixoljuk.
- 2 darab kerámia ramekinformát 1-1 kávéskanál olajjal kikenünk.
- A masszához hozzáadjuk az áfonyát, kanállal elkeverjük, és elosztjuk a 2 formában.
- A tetejére csokichipset szórunk.
- 175 fokon légkeveréses programon 25 perc alatt készre sütjük.
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)