A legszuperebb palacsinták édesen és sósan

2021. november 18.
Mondhatnánk, hogy ezek a receptek azoknak szólnak, akik unják a sima palacsintát, de ami azt illeti, ilyenről még nem nagyon hallottunk. Ezért helyesebb úgy fogalmazni, hogy ha te is palacsintarajongó vagy, mindenképp próbáld ki ezeket a szokványostól eltérő variációkat!

A palacsinta alapreceptje igazán egyszerű hozzávalókat ír elő, csak lisztre, tojásra, tejre és szódavízre vagy szénsavas ásványvízre van szükség hozzá. Egy csipetnyi só akkor is kell a tésztába, ha édesen fogyasztjuk, nem lesz átütő, mégis teljesebbé teszi az ízeket. Cukorból egyébként az édes palacsintába sem kell sok, mert úgy könnyen leragadhat. Az igazi művészet vékony, de könnyen feltekerhető palacsintát sütni – ez igényel némi gyakorlást, ki kell tapasztalni, mennyi tésztát kell hozzá a palacsintasütőbe kanalazni, és milyen hőfokon érdemes vele dolgozni. Ha ez megvan, sokszínűen variálhatjuk a palacsintákat.

Palacsinta receptek

A klasszikus palacsinta elkészítéséhez a lisztből, a tojásból, a tejből, a sóból és szükség esetén a cukorból nem túlságosan folyós tésztát kell készíteni. Ezt kell felönteni annyi szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel, hogy az állaga a zsíros tejszínéhez hasonlítson. A buborékos víz sokat lazít a tésztán, nagyon jót tesz a kész palacsintának – persze enélkül is lehet finomat sütni, de ha tudjuk, hogy szódával milyen, bánni fogjuk, hogy kihagytuk ezt a hozzávalót. A víz olyannyira alapvető a palacsintatésztában, hogy létezik tejmentes, kizárólag vízzel készített palacsinta is.

A tengerentúlon reggelire elképesztően népszerű az amerikai palacsinta, amibe kerül némi sütőpor és a tojásfehérjét legtöbbször kemény habbá verik, mielőtt a tésztához keverik. A kész palacsintát vajforgáccsal, juharsziruppal, bogyós gyümölcsökkel, sűrű lekvárral vagy kompóttal kínálják, de azon sem kell meglepődni, ha frissen sült, ropogós bacon kerül mellé.

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:

Így készül:

  1. A lisztet és a sütőport egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót. A vajat kis lángon felolvasztjuk, és a lisztes keverékhez öntjük.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, a sárgáját pedig jól összekeverjük a tejjel. Ez utóbbit 2-3 részletben a lisztes alaphoz öntjük és egy habverővel elkeverjük, a tojáshabot pedig óvatosan beleforgatjuk.
  3. Felforrósítunk egy teflonserpenyőt – ez fontos, hogy ne ragadjon le benne! –, és 1-1 evőkanálnyi tésztát teszünk rá. Ne süssünk egyszerre túl sokat, mert a palacsinták a melegnek köszönhetően megnőnek, és meg is vastagodnak.

Amerikai palacsinta recept

Spenótos-sajtos palacsinta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • Annyi szódavíz, amennyi a közepesen sűrű palacsintatésztához kell

A spenótos sajtmártáshoz:

  • 1/2 kg spenót (lehet fagyasztott is)
  • 10-10 dkg karakteres, könnyen olvadó sajt ( például parmezán, kéksajt, füstölt sajt stb.)
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • Só, bors és szerecsendió

Így készül:

  1. A palacsintatésztát kikeverjük, és az egészet megsütjük.
  2. A spenótot – ha frisset használunk – megszabadítjuk a vastagabb száraktól, forró sós vízbe tesszük, és 3 percig hagyjuk párolódni, azután lecsepegtetjük és félretesszük. Ha mélyhűtött spenóttal készítjük, egy serpenyőben kiolvasztjuk, és átmelegítjük, majd félrehúzzuk a tűzről.
  3. A nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtokat kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd belekeverjük a félretett párolt spenótot.
  4. A sajtos-spenótos szósz nagyobbik felével megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tálba sorakoztatjuk.
  5. A megmaradt vajat pici darabokra vágjuk, és a palacsintákra tesszük, majd ráöntjük a megmaradt sajtmártást, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sül a teteje, ami azt jelenti, hogy el is készült.
  6. Rukkolával, friss salátával és paradicsommal a legfinomabb!

Spenótos palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1,5-2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál fahéj
  • 20 dkg alma (meghámozva, kimagozva mérve)

Így készül:

  1. A tojásokat és a tejet habverővel összekeverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, majd több részletben hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
  2. Az almát lereszeljük, és a fahéjjal együtt a palacsintatésztába forgatjuk.
  3. Kevés olajjal kikent, felmelegített palacsintasütőbe kanalazzuk és mindkét oldalán megsütjük – ezek a palacsinták valamivel vastagabbak lesznek a hagyományosnál, így egy picit több időre van szükség ahhoz, hogy átsüljenek.

Almás palacsinta

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?