Ideje megbarátkozni a juharsziruppal

2020. január 25.
A dietetikusok folyton keresik az olyan alapanyagokat, melyek tápanyagban gazdagok és amelyekkel az ízekről sem kell lemondani az egészségért cserébe. A cukor csökkentése az étrendünkben nagyon fontos, ám nincs olyan ember, aki az édes íz nélkül tudna élni. Úgy tűnik, a juharszirup az a természetes édesítőszer, ami a tápanyagszakértőknek és az édesszájúaknak is megfelel.

Kanadában nemzeti eledel a juharszirup, melyet gyakran egy kalap alá vesznek a finomított cukorral és a mézzel. Ez abból a szempontból teljesen jogos, hogy hasonló mennyiségű kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ám a tiszta juharszirup egészséges tápanyagokban is gazdag amellett, hogy természetes cukorforrás.


Nem szabad viszont összekeverni a tiszta juharszirupot azzal, amit az amerikaiak előszeretettel locsolnak a palacsintájukra és a gofrira. Valójában ezek a sűrű folyadékok ritkán tartalmaznak valódi juharszirupot, csupán mesterséges aromával megízesített és színezett glükózszirupok. A valódi juharsziruphoz a juharfa csapolásával jutnak, majd felforralják a folyadékot és így kerül a tárolókba és a boltokba az arany színű édesítőszer.

Miért jó?
Legyünk őszinték: kevesen bírnák ki, ha életük végéig cukor nélkül kellene élniük. A juharszirup legalább okos döntés az ételeink édesítésére a dietetikus szerint, mivel antioxidánsokban gazdag (67 féle különböző polifenolt tartalmaz, melyek közül kilenc csak a juharszirupban található meg és gyulladáscsökkentő hatású), prebiotikumot tartalmaz, mely a bél egészségéért felel, emellett vitaminokat, ásványi anyagokat is bevihetünk vele a szervezetünkbe. Egy kisebb amerikai tanulmány szerint ráadásul a juharszirupban található vegyületek segítenek oldani a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit is. Ha ez még mind nem lenne elegendő érv a juharszirup mellett, akkor a jótékony hatásai mellé feljegyezhetjük azt is, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a finomított cukornak, így a vércukorszintet sem emeli meg annyira.

Hogyan használjuk?
Nagyon egyszerű a cukrot juharsziruppal helyettesíteni a süteményekben. A receptekben 200 gramm cukor 200 gramm juharsziruppal helyettesíthető, viszont az állaga miatt a folyékony összetevőket összességében csökkentsük 85 grammal. Persze azt fontos észben tartani, hogy bár vannak jótékony élettani hatásai, a juharszirup is csak cukor. Használjuk meggondoltan és az egészséges étrend elveihez illően.


Fotó: Unsplash