Így kell grillezni a lazacot, hogy omlós maradjon és ne ragadjon le

2021. június 06.
Igaz, hogy a lakásban, a gáztűzhelyen is süthetsz mennyei lazacot, de ha van rá mód, próbáld ki faszénen grillezve: a füstös aroma tökéletesen passzol a lazac ízéhez, és megmutatjuk azt is, hogy készítsd, hogy ne ragadjon le sütés közben!

Ha grillezett halra vágyunk, a legtöbben lazacot helyezünk a sütőrácsra. Az, hogy a végeredmény milyen lesz, sokszor már a vásárláskor eldől: a vadon élő lazac húsa valamivel soványabb, mint a tenyésztett halaké, a siker azonban nem csak ezen múlik, lényeges az is, hogy milyen vastagra vágod sütés előtt a lazacszeletet

Lazac grillezése, sütése

Válassz okosan!

A királylazac húsa tökéletes, az ugyanis elég zsírt tartalmaz ahhoz, hogy ne száradjon ki sütés vagy grillezés közben. A soványabb és vékonyabb szeletekre vágott lazac sütésekor nagyobb a hibalehetőség, egy kis körültekintéssel és rövidebb sütési idővel azonban ebből is finom fogás készülhet.

Mindig bőrös lazacot vegyél, mert így szaftosabb marad a hal, és annak is kisebb az esélye, hogy leragad. A közepesen vastag szeletek sütés után is porhanyósak maradnak belül, a túlméretes lazacfilé azonban nyers maradhat belül. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen szeletet vágj, kérj segítséget a halboltban, az ott dolgozók tudni fogják, mekkora lazacsteakre van szükség ahhoz, hogy a grillezés jól süljön el.

Előkészületek grillezés előtt

A sikerhez fontos, hogy sütés előtt 10-15 perccel mindkét oldalán besózd a halat. Ezután csorgass rá egy kis olívaolajat, és egyenletesen oszlasd el a lazacszeleten. Ha ez megvan, fűszerezd kedved szerint! Az olívaolajos bedörzsölés nemcsak a grillezés miatt fontos lépés, hanem azért is, mert közben rábukkanhatsz a szálkákra, amiket még sütés előtt el tudsz távolítani.

Mielőtt beizzítanád a grillt, töröld át a sütőrácsot egy papírtörlővel, majd egy grillecsettel kend át repceolajjal. Melegítsd közepesen magas hőmérsékletűre, a halszeletet csak ezután helyezd rá! Hogy a lazac minél jobban átsüljön, helyezd közvetlenül a sütőrácsra! A gázzal működő grillek előnye, hogy jobban tudod kontrollálni a sütés hőfokát, a szenes vagy fatüzeléses grill azonban semmihez sem fogható ízt ad az ételeknek. Ha ez utóbbiakon készíted a lazacot, mindig parázs felett süsd a halszeleteket, soha ne érintkezzen direkt lánggal!

Az elkészült grillezett lazacot nemcsak salátával vagy grillezett zöldségekkel tálalhatod kapros mártás kíséretében, hanem rendkívül sokféleképp fogyaszthatjátok. Ha nyitott vagy az újdonságokra, az igazán ínyenc mézes-chilis változatot is kipróbálhatod!

Lazac grillezése, sütése

Tippek a lazac grillezéséhez

  1. A besózott és fűszerezett lazacfilét hagyd 10-15 percig érlelődni sütés előtt. Jól passzol a lazachoz a kakukkfű, a curry, a pirospaprika, de frissen reszelt citromhéjból, sóból, borsból, paprikából és friss citromléből ízletes pácot készíthetsz.
  2. A lazacszelet olajozásához tökéletes az olívaolaj, de használhatsz repce- vagy szőlőmagolajat is.
  3. A grillt melegítsd elő 200-230 fokra. A vastagabb szeleteket érdemes alacsonyabb hőfokon sütni, míg a vékonyabbak magasabb hőfokon lesznek finomabbak.  
  4. A bőrös felével lefelé fektesd a lazacot a grillre. A lazacsütés időtartamát nagyban meghatározza a szelet vastagsága, egy közepes méretű halszeletet a bőrös felével lefelé általában 8-10 percig kell sütni. A vékonyabb lazacfilét nem is szükséges megfordítani, mert kellően átsül.
  5. Ha vastagabb szeletet grillezel, óvatosan fordítsd meg, és a bőr nélküli oldalát süsd további 2-3 percig. Így szaftos és puha marad a lazac, ám ha tovább időzik a grillrácson, könnyen lehet, hogy kiszárad! Ha a lazacszeletet nem tudod könnyen megfordítani, óvatosan nyúlj alá egy szilikonos spatulával, a sarkától indulva. Lehet, hogy még így sem jársz sikerrel, ilyenkor adj neki még 1 percet, és próbálkozz újra!
  6. Akkor készül el, ha a hús kezdetben élénk színe opálossá válik. Ha van húshőmérőd, nagy hasznát veheted: ha a lazacszelet belső hőmérséklete 50 °C körüli, nagy valószínűséggel átsült és készen áll a tálalásra.

Forrás: InsiderFotó: Getty Images

Ezt láttad már?