3 mennyei ünnepi köret, ha unod a krumplipürét

2021. december 12. |

A köretek – bár sokan csak szimpla kísérőként tekintenek rájuk – nagyon is sokat számítanak: ha jól választasz, még az egyszerűbb ételeket is igazán különlegessé tehetik. Receptjeinkkel segítünk, hogy lenyűgözd az ünnepi asztalnál ülőket.

Nem mintha ellenünkre lenne egy jól elkészített krumplipüré köretként, a karácsonyi menü mellé azonban ennél különlegesebb kísérőt is el tudunk képzelni. Az itt szereplők könnyen elkészíthetők, és a szó szoros értelmében véve színt visznek az ünnepi asztalra!

3 mennyei ünnepi köret, ha unod a krumplipürét

Almás céklasaláta

Hozzávalók:

  • 500 g puha cékla
  • 1 nagyobb méretű alma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár joghurt
  • Kevés tejszín (el is hagyható)
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Az igazán változatosan felhasználható céklát a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és azt is lereszeljük.
  2. Összeforgatjuk, hozzákeverjük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az áttört fokhagymát.
  3. Ha túl sűrűnek érezzük az állagát, kevés tejszínnel lazítunk rajta. Tálalás előtt pár órával hűtőbe tesszük, de az sem tesz neki rosszat, ha egy egész éjszakát pihen.

3 mennyei ünnepi köret, ha unod a krumplipürét

Borsó és bacon

Hozzávalók:

  • 450 g zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 100 g kockázott bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl víz
  • Kevés olívaolaj
  • Fehér bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Az olajat kissé felhevítjük, és 3-4 perc alatt megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát.
  2. Ehhez jön a kockázott bacon, amit folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítunk.
  3. Hozzáadjuk a borsót, amiben jóval több lehetőség rejlik a főzeléknél is, és felöntjük vízzel. Időnként megkeverjük, és mielőtt elkészül, fehér borssal ízesítjük. (Sózni elvileg nem kell, mert a bacon megízesíti, de a biztonság kedvéért megkóstoljuk, és ha hiányérzetünk van, korrigálunk egy kis sóval.)

3 mennyei ünnepi köret, ha unod a krumplipürét

Nyers gomba- és cukkinisaláta pekándióval és lágy fürjtojással

Nyers gomba- és cukkinisaláta pekándióval és lágy fürjtojással

Bezzegh Éva 12 hónap – Saláták egész évre című kötete körül mára némiképp elcsendesült a sajtóvisszhang, a könyv azonban továbbra is szépen menetel. Olyannyira, hogy az utolsó néhány száz példányhoz ért a készlet. Az alábbiakban a szerző megoszt egy igazán különleges receptet, ami még a kötetben sem szerepel.

Karfiolgratin

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 50 g reszelt sajt
  • 40 g vaj és egy kevés a tál kivajazásához
  • 20 g liszt
  • 3 dl tej
  • Só, bors, szerecsendió a fűszerezéshez

Így készül:

  1. A karfiolt alaposan megmossuk, levágjuk a leveleit, és rózsáira szedjük.
  2. Egy edényben vizet forralunk, egy kiskanál sót és ugyanennyi citromlevet vagy ecetet adunk hozzá (erre azért van szükség, hogy a párolódó karfiol illata ne járja be az egész konyhát – persze ha ez nincs ellenedre, akkor el is hagyhatod). A karfiolt ebben 15 percig főzzük, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
  3. Közben elkészítjük a besamelmártást: a vajat alacsony lángon felolvasztjuk, majd több részletben beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Ehhez öntjük hozzá a felmelegített tejet, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal szerecsendióval.
  4. Habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. (Ha netán maradnának benne csomók, botmixerrel gyorsan száműzhetjük azokat.)
  5. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beletesszük a karfiolt, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük, majd 200 fokra emeljük a hőfokot, és addig sütjük a karácsonyi köretet, amíg szép aranybarna lesz a teteje.

3 mennyei ünnepi köret, ha unod a krumplipürét

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró