Nem mintha ellenünkre lenne egy jól elkészített krumplipüré köretként, a karácsonyi menü mellé azonban ennél különlegesebb kísérőt is el tudunk képzelni. Az itt szereplők könnyen elkészíthetők, és a szó szoros értelmében véve színt visznek az ünnepi asztalra!
Almás céklasaláta
Hozzávalók:
- 500 g puha cékla
- 1 nagyobb méretű alma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár joghurt
- Kevés tejszín (el is hagyható)
- Só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Az igazán változatosan felhasználható céklát a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és azt is lereszeljük.
- Összeforgatjuk, hozzákeverjük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az áttört fokhagymát.
- Ha túl sűrűnek érezzük az állagát, kevés tejszínnel lazítunk rajta. Tálalás előtt pár órával hűtőbe tesszük, de az sem tesz neki rosszat, ha egy egész éjszakát pihen.
Borsó és bacon
Hozzávalók:
- 450 g zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- 100 g kockázott bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl víz
- Kevés olívaolaj
- Fehér bors ízlés szerint
Így készül:
- Az olajat kissé felhevítjük, és 3-4 perc alatt megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát.
- Ehhez jön a kockázott bacon, amit folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítunk.
- Hozzáadjuk a borsót, amiben jóval több lehetőség rejlik a főzeléknél is, és felöntjük vízzel. Időnként megkeverjük, és mielőtt elkészül, fehér borssal ízesítjük. (Sózni elvileg nem kell, mert a bacon megízesíti, de a biztonság kedvéért megkóstoljuk, és ha hiányérzetünk van, korrigálunk egy kis sóval.)

Nyers gomba- és cukkinisaláta pekándióval és lágy fürjtojással
Bezzegh Éva 12 hónap – Saláták egész évre című kötete körül mára némiképp elcsendesült a sajtóvisszhang, a könyv azonban továbbra is szépen menetel. Olyannyira, hogy az utolsó néhány száz példányhoz ért a készlet. Az alábbiakban a szerző megoszt egy igazán különleges receptet, ami még a kötetben sem szerepel.Karfiolgratin
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 50 g reszelt sajt
- 40 g vaj és egy kevés a tál kivajazásához
- 20 g liszt
- 3 dl tej
- Só, bors, szerecsendió a fűszerezéshez
Így készül:
- A karfiolt alaposan megmossuk, levágjuk a leveleit, és rózsáira szedjük.
- Egy edényben vizet forralunk, egy kiskanál sót és ugyanennyi citromlevet vagy ecetet adunk hozzá (erre azért van szükség, hogy a párolódó karfiol illata ne járja be az egész konyhát – persze ha ez nincs ellenedre, akkor el is hagyhatod). A karfiolt ebben 15 percig főzzük, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
- Közben elkészítjük a besamelmártást: a vajat alacsony lángon felolvasztjuk, majd több részletben beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Ehhez öntjük hozzá a felmelegített tejet, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal szerecsendióval.
- Habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. (Ha netán maradnának benne csomók, botmixerrel gyorsan száműzhetjük azokat.)
- Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beletesszük a karfiolt, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük, majd 200 fokra emeljük a hőfokot, és addig sütjük a karácsonyi köretet, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
Fotó: Getty Images