Így lesz mennyei az ünnepi malacsült, mézzel és sörben sütve

2021. december 22.
Ahogy karácsonykor a hal, úgy szilveszterkor és újév napján a malacsült nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az ugyanis a babona szerint egész évre elegendő szerencsét hoz mindenkinek, aki eszik belőle! Hoztunk egy klassz recepted, nehogy ezen múljon a jövő éved sikere!

Ha egész évben száműzöd az étrendedből a malachúst, szilveszterkor vagy karácsonykor legalább egy keveset érdemes a babona kedvéért enni belőle. A szárnyasok (főleg a csirke) azért nem javasolt december végén, mert elkaparja a szerencsét, ha pedig halat teszel szilveszterkor a tányérodra, könnyen elúszhat az egész éves szerencséd. Ne kockáztass, inkább készítsd el ezt a szilveszteri malacsültet!

Így lesz mennyei a szilveszteri malacsült

Ezt a malacsültet több dolog miatt is nagyon lehet szeretni azon túl, hogy senki sem bánja meg, ha eszik belőle, mert annyira finom! Szuper benne, hogy kis idő alatt előkészíthető, fűszerezés után pedig mehet is egy éjszakára a hűtőbe, így a munkát tulajdonképpen meg is feleztük, jut egy kicsi estére, és egy kevés másnapra – a nagyját úgyis a sütő végzi majd el helyettünk!

A frissen sült malacot ehetjük lencsével, vele sült almával vagy krumplival, de olyan klasszikus köret is illik hozzá, mint amilyen egy jól sikerült krumplipüré. Nem kell az egészet egyszerre elfogyasztani, ami megmarad, azt hidegen is fel lehet szeletelni, és friss zöldségekkel, salátával tálalhatjuk.

Ha „nagyban gondolkodsz”, és disznócomb helyett egészben sütnél malacot, ennél a receptnél keresve sem találsz jobbat!

Szilveszteri ropogós malacsült

Hozzávalók:

  • 2 kg disznócomb
  • 1 kiskanál só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz
  • 1,5 dl sör
  • 2-3 dl víz
  • 5 dkg disznózsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 alma (elhagyható)
  • 2 fej vöröshagyma (elhagyható)

Így lesz mennyei a szilveszteri malacsült

Így készül:

  1. A malachúst bevagdossuk, a sót, egy kis borsot és az apróra tört fokhagymát elkeverünk a mézben. Ezzel megkenjük a disznócombot, majd alufóliával letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Egy tepsibe kanalazzuk a zsírt, hozzáöntjük a vizet, a sört és köré tesszük a meghámozott, kimagozott és negyedekre vágott almát, valamint a hámozott és nagyobb darabokra vágott hagymát, de akár krumplit is süthetünk a hús mellett.
  3. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. másfél órán át hagyjuk párolódni.
  4. Ha letelt az idő, levesszük az alufóliát, meglocsoljuk a malacot a sörös szafttal, és addig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgatjuk a szafttal.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?