Pezsgőzni nemcsak az éjféli koccintásnál lehet, hanem akár a szilveszteri vacsora fogásait kóstolgatva is. Mennyei lakomát varázsolhatsz az asztalra ezzel a nem mindennapi hozzávalóval, mégsem kell a feje tetejére állítanod a konyhát azért, hogy lenyűgözd azokat, akik megkóstolják a főztödet.
Pezsgős rizottó
Hozzávalók:
- 350 g rizs
- ½ fej hagyma
- 60 g vaj
- 60 g reszelt parmezán + a tálaláshoz
- Kevés olívaolaj
- 180 ml pezsgő
- 1 l alaplé (így készül az isteni és egyszerű csontalaplé)
- só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Egy edénybe kevés olívaolajat öntünk, és amikor kellően felhevült, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt megpároljuk, vigyázva, nehogy elkezdjen barnulni.
- Ha ez az alap megvan, hozzákeverjük a rizst, és rövid idő alatt megfuttatjuk az olajon. Most jön a legizgalmasabb rész: hozzáöntjük a pezsgőt, és addig keverjük, míg a rizs magába szívja a különleges hozzávalót.
- Ezután sózzuk, borsozzuk, és több részletben kanalazzunk hozzá az alapléből, egészen addig, míg a rizs megfő és a rizottó elnyeri a megfelelő állagot – ne legyen se túl folyós, se túl száraz!
- Hogy még krémesebb legyen, miután félrehúztuk a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és a reszelt parmezánt. Ez utóbbiból a tányéron is szórhatunk hozzá, nem fog neki rosszat tenni!
Ha ez bejön, sütőtökkel is próbáld ki a rizottót!
Karácsonyi panna cotta – El sem hiszed, milyen egyszerű megcsinálni!
A panna cotta egy nehezen elkészíthető édességnek tűnik, az igazság azonban az, hogy villámgyorsan el lehet készíteni, ami a karácsonyi készülődés során még nagyobb előny. Kápráztasd el a vendégeket, és ne mondd el senkinek, hogy 10 perc alatt megvoltál a desszerttel!Pezsgőben sült narancsos csirke
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb
- 2 pohár pezsgő
- 2 kiskanál kakukkfű
- 2 kiskanál rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 nagyobb narancs
- 3 dl víz
- 1-2 evőkanál étkezési keményítő
Így készül:
- Egy tűzálló tálba tesszük a csirkecombot a kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval és borssal, hozzákeverjük az aprított fokhagymát, és leöntjük a pezsgővel. Letakarjuk alufóliával, és 1 órára félre tesszük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és amíg sül, elkészítjük a narancsmártást: egy kis edénybe öntjük a vizet, belereszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet. Beleszitáljuk az étkezési keményítőt, és habverővel (amennyire lehet) simára keverjük.
- Mikor a csirkecomb megsült, levesszük róla a fóliát, és ráöntjük a narancsmártást. Szépen összeforgatjuk, és hagyjuk sülni még 6-8 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.
- Tálalásnál minden csirkecombra kanalazunk a pezsgős-narancsos szaftból.
Ha tovább fokoznád az élvezeteket, készítsd el ezt az izgalmas kakukkfüves csirkecombot!
Vaníliás pezsgőkrém
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája (a kimaradt fehérjéből készíthetsz jó pár habcsókot!)
- 200 ml habtejszín
- 120 ml édes pezsgő
- 80 g porcukor
- 1 rúd vanília
Így készül:
- Robotgéppel krémesre keverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd szép lassan hozzáadjuk a pezsgőt és a vaníliarúd kikapart belsejét is.
- Egy edénybe vizet öntünk, és felforraljuk, erre tesszük rá a tálat, amiben a felvert tojás található, és gyakori kevergetés mellett besűrítjük.
- Félretesszük hűlni, közben pedig kemény habbá verjük a tejszínt. Mikor már a vaníliás pezsgőkrém szobahőmérsékletű, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, és pohárkákba kanalazzuk. Tálalásig mindenképp hűtőben kell tartani!
Fotó: Getty Images