Így panírozd a rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben

2022. január 08.
Az, hogy sütés közben kifolyik-e a rántott sajt, legnagyobb részt a paníron múlik. Mutatjuk, hogy forgasd lisztba, tojásba és zsemlemorzsába a sajtot ahhoz, hogy büszke lehess a végeredményre.

A rántott sajt nem tartozik a pikk-pakk összedobós ételek közé, hacsak nem dolgozol előre a panírozással, hogy aztán csak sütni kelljen, mire megéheztek vagy betoppannak a vendégek. Igen lelombozó azonban, ha minden munkád kárbavész, mert a forró olajban kilyukad a remekmű, és a sajt pár másodperc leforgása alatt kiszivárog a panírból. Ha az alábbiakra odafigyelsz, nem érhet baj!

Így csináld a rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben

Rántott sajt készítése közben több fronton is lehet hibázni, sok múlik már azon is, hogy milyen típusú sajtot bundázol. A legjobb, ha kevésbé érett lágy sajtot választasz, és azt úgy szeleteled fel, hogy körülbelül 1 cm vastag legyen. Ha ennél vaskosabb darabokat vágsz, fennáll a veszélye, hogy a sajt belseje nem olvad meg kellően, ami pont azt az élményt veszi el, amiért annyira szeretjük a rántott sajtot.

Az igazi attrakció pedig csak ezután jön, ami nem más, mint a panírozás. A sütésálló panír elkészítésének több módja is ismert, mindegyik csak pár gyors mozdulattal igényel több befektetést a klasszikus bundázásnál, a végeredmény szempontjából azonban egyáltalán nem elenyésző!

Biztosítsd be magad dupla panírozással!

A kifolyásbiztos panírhoz nincs szükség semmilyen extra hozzávalóra, csak azt kell a kezed ügyébe készíteni, amit amúgy is használnál: liszt, egy csipet sóval elkevert tojás és zsemlemorzsa. Ha viszont valami különlegesre vágysz, quinoát is használhatsz a panírozáshoz!

  • Az első variáció szerint a panírozás első két lépését kell megduplázni ahhoz, hogy a sütés közben olvadó sajt garantáltan ne csorogjon ki. Ez azt jelenti, hogy lisztbe, tojásba, majd ismét lisztbe, tojásba kell mártani a sajtszeletet és csak ezután jöjjön a zsemlemorzsa.
  • A második verzió alkalmazása során viszont az utolsó két lépésnél kell a ráadás, így a sorrend a következőképp alakul: liszt, tojás, morzsa, tojás morzsa. Ha ezt választod, plusz élmény, hogy a sajt bundája még ropogósabb lesz!
  • A harmadik panírozási módszerrel semmit nem bízol a véletlenre, az ugyanis a teljes művelet duplázását írja elő. Ennek fényében liszt, tojás, zsemlemorzsa, majd ismét liszt, tojás, zsemlemorzsa a helyes eljárás.

Így csináld a rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben

Extra tippek

Ahhoz, hogy a bundázás első lépésénél jól befedje a sajtot a liszt, egy kevés vizet érdemes fröcskölni a sajtszeletre. Erre nincs szükség akkor, ha olyan nedvesebb sajtot választasz, mint amilyen a mozzarella, jól jöhet viszont akkor, ha például trappista mellett döntesz.

Megszilárdíthatod a panírréteget a sajton azzal, hogy a bundázott sajtszeleteket egy rövid időre (15-20 perc erejéig) mélyhűtőbe teszed, és csak azelőtt veszed ki, hogy a forró olajba tennéd sülni.

Se a panírozáshoz, se a sülő sajtok forgatásához ne használj villát, azzal ugyanis könnyen felsértheted a panírt, és máris utat törhet magának a felolvadt sajt.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?