Szezámmagos lazac avokádós paradicsomsalátával

2022. január 13.
Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal egy gyorsan elkészíthető, egészséges és tápláló receptet hozott nektek, ami tökéletes elviteles ebéd lehet.

A lazac és a saláta nagyon jó kombináció, hiszen rengeteg tápanyag van bennük. Ráadásul ez a kombináció, amit hoztam, egy igazi omega-3 bomba, hiszen a lazac és az avokádó is gazdag benne. Ha tudod, hogy nehéz napod lesz, esetleg munka után sportolást tervezel, akkor ideális választás! Elvitel esetén jó, ha a salátát és a főételt külön dobozba teszed, hiszen a főételt meg kell melegíteni.

recept-lazac-salata-bulgur

Szezámmagos lazac – mi van benne?

Lazac – ez az alapja az ételnek, de akár csirkehússal vagy tofuval is helyettesítheted.

Szezámmag – ez két módon is megjelenik a receptben: olaj és mag formájában is. Egzotikus és különleges ízt ad a lazachoz.

Bulgur – érdemes alternatív köretekkel próbálkozni. A bulgur tulajdonképpen búzatöret, ami semleges, de mégis van egy egyedi karaktere.

Avokádó – az avokádót akár nyersen is bele teheted a salátába, de nagyon sokat tud az ízén dobni, ha meggrillezed. Fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő, és előtte kend át olívaolajjal.

Saláta – bármilyen leveles salátát használhatsz, a madársaláta egy nagyon finom, könnyed verzió.

Csíra – a csírák és a mikronövények már önmagukban is nagyon egészségesek, érdemes rendszeresen fogyasztani őket, főleg a téli időszakban, amikor nincsen szezonja a legtöbb zöldségnek. Ízlés szerint bármilyen csírát hozzá lehet tenni a salátához, de én inkább a semlegesebb ízűeket javaslom, mint a lucerna, brokkoli vagy akár lencse. Ezeket nagyáruházakban tudjátok beszerezni, de akár egyszerűen otthon is tudtok csíráztatni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg lazac
  • 1 ek. szezámolaj
  • 1 ek. fekete szezámmag
  • 80 g bulgur
  • 1 ek. friss vagy szárított mentalevél
  • 1 csésze koktélparadicsom
  • 1 db avokádó
  • 1 csomag mozarella
  • 4 marék madársaláta
  • 1 marék friss csíra
  • 2 ek. olívaolaj
  • Só, bors, citrom ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy lábasba fél evőkanál olívaolajat teszünk, felmelegítjük, és a a bulgurt átpirítjuk 2-3 perc alatt.
  2. Felönjük kétszeres mennyiségű vízzel, adunk hozzá 1/2 kk sót és alacsony hőmérsékleten kb. 8-10 perc alatt készre főzzük.
  3. Amikor puha, lezárjuk a hőt, és hozzákeverjük az apróra vágott friss mentát.
  4. Amíg fő a bulgur a lazacot felkockázzuk (2×2 cm darabokra), átforgatjuk a szezámolajjal és forró serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütjük.
  5. A salátához egy tálba halmozunk a madársalátát, rátesszük a félbevágott koktélparadicsomokat. Ízlés szerint tegyünk rá olívaolajat és citromlevet, majd forgassuk össze.
  6. Az avokádót hosszában ketté vágjuk, egy kanál segítségével kiszedjük a héjából és hosszanti irányban 4 részre vágjuk. Bekenjük olívaolajjal, és nagyon forró serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt készre sütjük.
  7. Várjuk meg amíg picit kihűl, és mehet a salátára, a mozzarelladarabokkal együtt. A tetejére friss csírát szórunk.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!