A polenta elképesztően sokoldalú alapanyag, ráadásul sósan és édesen is megállja a helyét: krémes kásának, köretnek is szuper, de szaftos sütemények is készülhetnek belőle. Erdélyben kifejezetten népszerű, míg nálunk inkább elfeledett (bár az elmúlt években újra felfedezett) sütialap. Jól állnak neki a sűrű gyümölcslekvárok, például a szilva, de készülhet friss, üdébb változatban is – erre mutat példát az alábbi recept is, ami citrommal és Earl Grey teával ízesíti a kukoricadarát. Külön előnye, hogy iszonyú egyszerű vele dolgozni és gyorsan el is készül, mégsem elcsépelt, ráadásul kedvünk szerint variálhatjuk, extrázhatjuk különböző szószokkal, adalékokkal.
Hozzávalók:
A süteményhez:
- 1 csésze olaj
- 250 gramm krisztálycukor
- 4 tojás
- 150 gramm polenta
- 200 gramm finomliszt
- 2 tk. sütőpor
- 3 ek. szálas Earl Grey tea
A citromszószhoz:
- 100 gramm kristálycukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
- A polentakenyérhez a sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy őzgerincet vagy vekniformát béleljünk ki sütőpapírral!
- Egy nagyobb tálban keverjük össze az olajat a cukorral, majd egyenként üssük bele a tojást, és keverjük el az egészet.
- Egy másik tálba szórjuk bele a polentát, a lisztet, a sütőport és a teát! Alaposan forgassuk össze, majd adjuk a nedves keverékhez fokozatos kevergetés mellett, hogy szép, egyenletes masszát kapjunk!
- Adjuk hozzá a citromhéjat is, majd 40-45 perc alatt süssük aranybarnára!
- Eközben a citromos sziruphoz tegyük a citromlevet egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a cukrot, és várjuk meg, míg a cukor teljesen felolvad. Közepes láng fölött kevergetve várjuk meg, míg sűrű, fényes szósz lesz belőle!
- A még meleg süteményt öntsük le a citromos szósszal, és fogyasszuk frissen – vagy légmentesen záródó tárolóban tegyük el későbbre!
Forrás: PureWow Fotó: