Gofrit sütni nem sokkal macerásabb, mint palacsintát készíteni, sőt talán még egyszerűbb is, hiszen nem kell forgatni, a munka oroszlánrészét a gofrisütő végzi el helyetted. Nagyjából a hozzávalók is megegyeznek, csak ezeket a szuper állagú gofrikat egy kis reszelt citromhéjjal és egy kis vaníliával teheted még mennyeibbé.
A gofri hazája Belgium, ott jártadban-keltedben még az utcán is vehetsz magadnak frissen sült, illatozó gofrit, amit aztán ezerféleképp lehet ízesíteni. Története olyan régre nyúlik vissza, hogy kellő idő jutott a különféle változatok kialakulására, készülhet édesen és sósan, mára pedig a glutén- és tejmentes gofrit is kikísérletezték. Mi egy igazi klasszikust hoztunk, ami kívül ropogós, belül puha, mindenféle feltét nélkül is ínycsiklandozó, de kedved szerint természetesen fokozhatod az élvezeteket.
A legszuperebb palacsinták édesen és sósan
Mondhatnánk, hogy ezek a receptek azoknak szólnak, akik unják a sima palacsintát, de ami azt illeti, ilyenről még nem nagyon hallottunk. Ezért helyesebb úgy fogalmazni, hogy ha te is palacsintarajongó vagy, mindenképp próbáld ki ezeket a szokványostól eltérő variációkat!Vaníliás gofri
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál meleg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg liszt
- 1/2 kiskanál sütőpor
Így készül:
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.
- Félretesszük, és közben fehéredésig keverjük a tojássárgákat a maradék cukorral. Hozzáadjuk a vizet és belereszeljük a citrom héját.
- Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot.
- Előmelegítjük a gofrisütőt, és amikor elérte a megfelelő hőfokot (ezt általában egy kis lámpa felvillanása jelzi) egyenletesen eloszlatunk benne egy kisebb merőkanálnyit a tésztából.
- 3-3,5 perc alatt sül készre, és a sértetlen teflonbevonatú sütőbe nem ragad bele. Fontos, hogy mindig csak szilikonból vagy fából készült eszközökkel vedd ki belőle a kész gofrit, mert fémmel könnyen felsértheted a védőréteget, és búcsút inthetsz a ragadásmentes sütögetésnek. Ugyanez igaz a tisztításra is: soha ne dörzsöld túl erőteljesen, mert mikrosérülés keletkezhet a bevonaton.
Olvass további gofrititkokat, ha tökéletes végeredményre vágysz!
Fotó: Getty Images