Így készíthetsz a kristálycukorból porcukrot otthon

2021. október 22.
A porcukor vakítóan fehér és légiesen könnyű, egyetlen keksz sem lehet tökéletes nélküle, de a krémekben és mázakban sem helyettesítheti a kristálycukor. Érdemes megjegyezni az őszi–téli sütiszezon kezdetén, hogyan készíthetjük el otthon is a már meglévő hozzávalókból, mert a porcukor az, amivel a hobbicukrászok a leggyakrabban járnak úgy, hogy azt hiszik, még van belőle, ám a végén kiderül, hogy kifogyott az otthoni készlet.

A kristálycukor a porcukortól két ponton tér el lényegesen: a porcukor finomra őrölt, és egy kis kukoricakeményítőt adnak hozzá, ezzel akadályozva meg a csomósodást. Ha egy sütirecept felénél járva döbbenünk rá, hogy nincs otthon porcukor, könnyen elkészíthetjük hagyományos kristálycukorból is.

porcukor-keszites-otthon

Mire lesz szükség?

Néhány hozzávalón kívül, ami a kamránkban egyébként is megtalálható, csak egy aprítógép vagy turmixgép szükséges a porcukor otthoni elkészítéséhez.

A legjobb a fehér kristálycukor, de a barna nádcukor is megfelelő. Az olyan barnacukrot kerüljük inkább, ami még melaszt tartalmaz, mert ez nedvesebb, így az ebből készült porcukor pont a lényegét, a légiességét és könnyűségét veszíti el.

A kukoricakeményítő nélkül is készíthetünk gyakorlatilag porcukrot, ám erősen ajánlott adagolni egy keveset belőle, mivel így nem tapad össze a cukor, és megakadályozza, hogy a végeredmény csomós legyen.

Célszerű aprítógépet használnunk, de egy erős turmixgéppel is működik a módszer. A mennyiség határozza meg, mivel készítsük: ha fél kiló, vagy annál több porcukrot szeretnénk, használjuk az aprítót. Egy kisebb, ám hasonlóan erős turmixgép a 200 gramm körüli mennyiséghez optimális, míg a kávédarálóval vagy fűszermalommal akkor álljunk neki a porcukorkészítésnek, ha csak egy kevésre van szükségünk, épp csak megszórni a sütemények tetejét.

Hogyan készül?

Bár nagyon egyszerű maga a folyamat, mégse álljunk neki mérés nélkül a porcukorkészítésnek, mert az arányok nagyon fontosak a megfelelő textúrához.

  1. Mérjük ki a hozzávalókat. Minden 225 gramm cukorhoz adjunk egy evőkanál kukoricakeményítőt. Az elkészítés során a cukor térfogata megduplázódik, így a 225 gramm kristálycukorból nagyjából 450 gramm porcukor lesz. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, amikor megtöltjük az aprítókant.
  2. Készítsük elő az aprítógépet. Nagyon fontos, hogy teljesen száraz legyen az aprítógép belseje, amikor beleöntjük a cukrot. Járassuk néhány percig a gépet, majd állítsuk meg, keverjük el, és ha szükséges aprítsuk tovább.
  3. Teszteljük a textúrát. Ha már látványra hasonlít arra a porcukorállagra az aprítóban található keverék, ami a célunk, morzsoljunk el az ujjaink között egy csipetet, hogy érezzük, vannak-e még benne kristályok. Ha igen, még szükség van egy kis aprításra. 
  4. Folytassuk, míg teljesen sima nem lesz. Körülbelül 5-6 perc alatt készül el a porcukor, ez függ a felhasznált kristálycukortól és az aprítónk teljesítményétől is.

Hogyan tároljuk?

Légmentesen záródó dobozban áll el a legbiztosabban a porcukor. Ha lezárható zacskóba csomagoljuk, nyomjuk ki a levegőt, mielőtt bezárnánk. Tartsuk hűvös, sötét helyen. Ha nem éri nedvesség, akár egy éven át vagy tovább is jó marad, persze csak, ha nem sütünk rengeteg sütit az ünnepek alatt.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!